U ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu predstavljen ‘Hrvatski Brevijar’, autorice Dunje Lakuš, u izdanju Zaklade Rhema. Riječ je o najvećoj knjizi tiskanoj na glagoljici s više od tri tisuće stranica u četiri sveska.

O koliko je zahtjevnom projektu riječ, svjedoči činjenica da je izrada Brevijara trajala punih devet godina u kojima je autor projekta i urednik izdanja Feđa Aaron Bučić, zajedno s ljudima iz različitih sfera poput fonetičara, umjetnika i poduzetnika uspio objediniti bogatstvo glagoljice, ljepotu međuljudskih odnosa, kao i odnosa prema Bogu, te pokazati kako je zahvaljujući njima hrvatski narod uspio opstati.

Fra Ante Vučković, jedan od sudionika predstavljanja, za knjigu je rekao kako odražava izricanje vjere Hrvata kroz molitve koje su se događale u književnosti, povijesti i poeziji.

„One su zapisane, imaju svoju formu, oblikovale su ljudske živote. Molitva je više glagol, događanje i unutarnji odnos u kojem netko razumije sebe, svijet i Boga u kojem se taj odnos oblikuje. To je nešto vrlo živo“, rekao je fra Ante.

Poglavlja Brevijara posvećena su Presvetom Trojstvu, Duhu Svetom i Svetom Križu, a koncipiran je tako da se s lijeve strane nalazi glagoljično, a s desne strane latinično pismo. Uz veliki broj molitvi, opisano je i više od 120 svetišta posvećenih Majci Božjoj, kao i pobožnost hrvatskog naroda izvan domovine, popraćeno brojnim fotografijama svetišta i crkava. Uvodne riječi napisali su mons. Nikola Eterović, Adalbert Rebić, fra Bonaventura Duda i s. Marija od Presvetog Srca Anka Petričević.

Brevijar se može kupiti u knjižarama Verbum, a cijena sva četiri sveska je 1200 kuna.

Ivo Džeba | Bitno.net/HINA