U srijedu, 6. studenog 2019. u franjevačkoj crkvi na Kaptolu u Zagrebu bilo je posebno svečano budući da je nakon večernje svete mise uslijedilo predstavljanje knjige Vjeropoj Riječi fra Bernardina (Roberta) Škunce. Knjiga je objavljena u izdanju Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda i Kršćanske sadašnjosti koja u središtu ima lik i djelo fra Bonaventure Dude, našeg velikog i nezaboravnog franjevca, svećenika, profesora, prevoditelja Biblije, skladatelja, duhovnika i propovjednika koji je sa svojim pjesničkim zanosom naviještao Radosnu vijest oduševljavajući mnoge svojim autentičnim svjedočanskim životom.

Knjiga je podijeljena u osam dijelova i zapravo je riječ o memoarskom romanu-eseju u kojem glavni lik, vraćajući se sa sprovoda fra Bonaventure Dude u misli doziva brojne proživljene trenutke s dragim fra Bonaventurom. Naracija se kasnije razvija u dijaloškom susretu dvojice fratara koji u ležernom fiktivnom razgovoru dodiruju kronološki sve ključne trenutke fra Bonaventurina dugog i ne uvijek lakog života, od siromaštvom i neizvjesnošću obilježena djetinjstva, preko zanosnih vremena prevođenja Biblije, zatim teških i turbulentnih vremena nakon Drugog vatikanskog koncila pa sve do staračkih trenutaka fra Bonaventurine povučenosti, askeze i molitve.

Nadahnuto pisanje ove knjige osjetilo se i na njenom predstavljanju prije svega po broju posjetitelja, vjernika i štovatelja fra Bonaventurina bogata djela, a onda i po ambijentu koji se stvorio upravo prisjećanjem na fra Bonaventurin doprinos u hrvatskoj kulturnoj i ne uvijek isključivo vjerničkoj javnosti. Nakon pozdravnog govora dobrodošlice gvardijana fra Zdravka Lazića, uslijedilo je obraćanje fra Ilije Vrdoljaka, provincijalnog ministra fra Bonaventurine franjevačke provincije koji je istaknuo fra Bonaventurin značaj i nakon njegove smrti te je ukratko rekao kako je došlo do knjige istaknuvši spontanost, otvorenost i određeni zanos koji je, od autora pa do suizdavača pratio njeno nastajanje u čemu se jasno vidi fra Bonaventurina trajna prisutnost u srcima mnogih.

U ime suizdavača Kršćanske sadašnjosti uslijedio je don Anton Šuljić koji je predstavio život fra Bonaventure pokazujući kako je on pretočen u knjigu Vjeropoj Riječi. Stjepan Lice, dugogodišnji prijatelj fra Bonaventure i priređivač knjige u svom govoru dotakao se najprije knjiga koje su već sad nastale potaknute fra Bonaventurinim životom i djelom, a to su: knjiga naslovljena Razmišljanja iz 2010. pod uredništvom Ivice Domaćinovića iz izdavačke kuće „Teovizija“, zatim knjiga Radmile Borović Roko u Krasu i Kras u srcu fra Bonaventure u vlastitoj nakladi iz 2011. te objavljena doktorska disertacija p. Antuna Volenika, svećenika-isusovca pod naslovom U službi Evanđelja, pastoralno-teološki i katehetski doprinos Bonaventure Dude hrvatskoj teologiji iz 2015. Govoreći o samoj knjizi, Stjepan Lice je istaknuo kako ga se dojmilo s koliko je zahvalnosti, sve do divljenja, fra Bernardin napisao ovu knjigu.

Sam fra Bernardin je na kraju predstavljanja izrazio zahvalnost svima na organizaciji ovog predstavljanja, kao i svim posjetiteljima te večeri naglasivši da je njegovo šezdesetogodišnje prijateljevanje s fra Bonaventurom Dudom rezultiralo snažnim nadahnućem da napiše knjigu o njegovu životu. Pri tome je, zamišljajući da fra Bonaventuri daruje primjerak knjige, fra Bernardin istakao kako bi vjerojatno sa zahvalnošću i divljenjem fra Bonaventura pristupio novotvorenici vjeropoj Riječi. Pišući knjigu lako i s unutarnjim nadahnućem fra Bernardin je pozvao sve one koji su poznavali fra Bonaventuru da sačuvaju uspomenu na njega nasljedujući fra Bonaventurinu dobrotu, zanos i iskrenu, autentičnu radost.

Na samom predstavljanju između govorâ pročitani su dijelovi iz knjige Vjeropoj Riječi, franjevački bogoslovi su uzveličali predstavljanje izvedbama skladbi od kojih je jednu uglazbio sam fra Bonaventura, a fra Miroslav Petrac je u pratnji Tonija Eterovića izveo fra Bonaventurinu pjesmu Biti mi daj koju je fra Miroslav uglazbio uz aranžman Tonija Eterovića. Predstavljanje je zaokruženo druženjem uz razgovor sa svim sudionicima gdje je sjećanje na fra Bonaventurin angažman i njegov jedinstveni pristup svakom čovjeku učinilo da ovo bude još jedna večer fra Bonaventure Dude na franjevačkom Kaptolu.

fra Ivan Majić | Bitno.net