Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u lipnju donosi deset vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje.

U mjesecu lipnju na vrhu Verbumove top ljestvice našla se nova knjiga pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ. A želja i dijeljenje osmijeha prvi je mali veliki korak da je doživite, obnovite se, preporodite. U neizvjesnošću ispunjenoj sadašnjosti papa Franjo ovom knjigom svim ljudima nudi recept za istinsku sreću i za postizanje vedrine.

Na drugom mjestu našla se proslavljena knjiga Jordana B. Petersona – 12 pravila za život. Pišući s puno humora Jordan B. Peterson donosi nam zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Slijedi nedavno izdana knjiga Kako započeti iznova poznatog autora Fabija Rosinija. U ovom svom novom uratku Rosini polazi od toga da se život svakog od nas sastoji od neprekidnog niza novih početaka. Ponekad može postati teško započeti iznova te se, štoviše, nakon bolnoga iskustva ili neuspjeha može pomisliti da je to nemoguće. Uvodeći čitatelja pomoću egzistencijalnoga i duhovnog puta preporađanja i razlučivanja u umijeće započinjanja iznova, ova knjiga pokazuje upravo suprotno: novi početak uvijek je moguć i ponuđen je svima. Knjiga Kako započeti iznova vodi tako do istinskoga životnog preporoda, na putovanje prema samima sebi pod blagim Božjim pogledom.

Nastavak bestselera 12 pravila za život – knjiga Izvan reda Jordana B. Petersona i dalje se nalazi pri vrhu top ljestvice, ovaj put na četvrtom mjestu. Peterson u ovom odvažnom nastavku donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima. Knjiga Izvan reda poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Na petom mjestu našla se velika knjiga pitanja i odgovora naslova Don Damir odgovara, jednoga od najomiljenijih hrvatskih svećenika don Damira Stojića. Od više tisuća pitanja koja je do sada primio i na koja je odgovorio, za objavljivanje u knjizi Don Damir odgovara, na 550 stranica velikoga formata, odabrana su 303 najzanimljivija i široku krugu čitatelja najkorisnija pitanja i odgovori, od kojih je jedan dio prvi put dostupan javnosti. Sva su pitanja sasvim autentična, nastala iz životnih situacija i potreba stvarnih ljudi, a don Damirovi su odgovori izravni, konkretni i svakom razumljivi, što knjigu čini iznimno zanimljivom i korisnom.

Na šestom mjestu top ljestvice u mjesecu lipnju, tradicionalno posvećenom upravo Srcu Isusovu, našao se novi molitvenik Mjesec dana sa Srcem Isusovim. Ovaj poseban molitvenik sastoji se od trideset Isusovih objava sv. Mariji Margareti Alacoque – vidjelici i najvećoj glasnici pobožnosti Srcu Isusovu – kao i od molitava za svaki dan. Tijekom trideset dana ova pobožnost prati objave Srca Isusova sv. Margareti i njezino postupno otkrivanje beskrajna blaga Srca Isusova koje i nas vodi svakoga dana korak bliže osobnoj posveti Presvetom Srcu Isusovu.

Slijedi također nedavno izdani molitvenik Mjesec dana s Blaženom Djevicom Marijom. Ovaj jedinstveni molitvenik sadrži tridesetjednodnevnu pobožnost koja se sastoji od najljepših molitava svetaca poznatih po osobitoj ljubavi prema Mariji kao što su sv. Ivan Pavao II., crkveni naučitelj Efrem Sirski, suvremeni mučenik Maksimilijan Kolbe, sv. Bernard, Ivan Damaščanski, najveći širitelj marijanske pobožnosti sv. Ljudevit Montfortski te svetice Katarina Sijenska, Mala Terezija, Marija Margareta Alacoque i mnogi drugi. Molitve su svetaca raspodijeljene za svaki dan u mjesecu, a trideseti i trideset prvi dan sastoji se od molitava posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Na osmom mjestu top ljestvice našao se Čudotvorac iz Padove, roman o svetom Antunu Padovanskom, omiljenom svecu čiji smo blagdan proslavili upravo u lipnju. Autor Jan Dobraczyński istančanim stilom govori o muškarcu plemićkoga porijekla, rođenu u veličanstvenu dvorcu, koji je imao sve što je potrebno da postigne položaj i ugled u društvu, u učenosti i u crkvenoj hijerarhiji. No onda se jednoga dana taj muškarac, Fernando Bulhões, svega odrekao – svojega imena, ugode i mira – i zaputio se u bijeli svijet u jednostavnom habitu, s grubim sandalama na nogama, kao Antun, novi pripadnik male braće, sljedbenik siromaška iz Asiza, Franje. Dobraczyński nam u ovoj književnoj poslastici nudi priču o životnom traganju i odvažnosti za promjene. Stoga je ovo knjiga za sve koji žele bolje upoznati Čudotvorca iz Padove, ali i za sve one koji traže svoj put, kao i za one koji su pogriješili i sada moraju početi ispočetka.

Na devetom mjestu našla se Ljekaruša fra Jure Marčinkovića, poznatog franjevca koji se već više od sedamdeset godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Posljednje mjesto top ljestvice zauzela je knjiga Sveta Hildegarda i hrana kao lijek Wigharda Strehlowa. Sveta Hildegrada iz Bingena, poznata kao jedan od najvećih umova svojega doba, u svojim spisima među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna. Wighard Strehlow, doktor kemije, jedan od najvećih poznavatelja Hildegardine medicine koji već 25 godina primjenjuje Hildegardine savjete u medicini i prehrani, u knjizi Sveta Hildegarda i hrana kao lijek na jednomu je mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima sv. Hildegarde. Ova jedinstvena knjiga sa sveobuhvatnim uputama o prehrani sv. Hildegarde bit će od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr, a do kraja mjeseca srpnja možete ih nabaviti uz pogodnosti akcije Uzmi 3, plati 2. Ovom akcijom za 3 kupljene knjige u izdanju nakladne kuće Verbum jednu od njih dobivate potpuno besplatno, a besplatna je ona knjiga s najnižom cijenom. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje, a o akciji Uzmi 3, plati 2 ovdje.