Može li jedna noć izgubljenosti u pustinji postati trenutak egzistencijalnog pronalaska? U svojoj autobiografskoj prozi naslovljenoj Noć vatre, upravo objavljenoj u izdanju nakladničke kuće Verbum, svjetski poznati francuski književnik Éric-Emmanuel Schmitt progovara upravo o tome. Opisuje kako se 1989., u svojoj dvadeset osmoj godini, kao ambiciozni francuski sveučilišni profesor filozofije, zaputio na putovanje na jug Alžira. Tijekom putovanja kroz pustinju odvojio se od skupine i izgubio u beskraju Hoggara. Ostao je sam, bez vode, hrane i pokrivača, ali nije iskusio nikakav strah: naprotiv, u ledenoj noći osjetio je kako se u njemu podiže goruća snaga. Preplavio ga je osjećaj mira, duboke radosti, vječnosti. Taj racionalistički filozof pokolebao se u svim svojim sigurnostima. Tijekom te čudesne, iznimne noći susreo je Snagu, Vatru. Obratila mu se. Izmijenila ga je. Bio je to dodir vječnosti. Zašto tu Vatru ne nazvati Bogom?

To iznimno nadnaravno iskustvo usporedivo je s onim Pascalovim o kojem je taj veliki matematičar i filozof prije više stoljeća pisao u svojim Mislima. I ova Schmittova „noć vatre“, našeg suvremenika o kojoj on s velikom književnom i pripovjedačkom umješnošću progovara u ovoj knjizi, iz temelja je promijenila njegov život i potaknula ga da ostvari svoj životni poziv i postane pisac.

Otkrivajući duhovnu intimu i unutarnji put suvremenoga intelektualca, ovo iznimno ispovjesno književno djelo ujedno donosi duboka promišljanja o naravi ljudske spoznaje i vjerovanja, a sve bez nastojanja da koga uvjerava ili pridobije. Noć vatre odiše prije svega iskrenošću, neposrednošću i živošću te će je rado čitati i ljubitelji književnih uradaka Érica-Emmanuela Schmitta kao i svi koji se žele duhovno obogatiti.

Knjiga Noć vatre u prijevodu Božidara Petrača dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.