Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 9. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Marija Magdalena. Na konferenciji su sudjelovali dr.sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila knjigu Marija Magdalena, čuvenog poljskog književnika Jana Dobraczyńskog,

Autor, koji je hrvatskoj publici poznat po omiljenim romanima Snaga ljubavi i Čudotvorac iz Padove, u ovom novom djelu stavlja pred čitatelje nadahnutu i dirljivu priču o životu Marije Magdalene, nekadašnje bludnice koja je svojim suzama oprala Isusu noge i koja je zbog svoje ljubavi i vjernosti zadobila milost biti prvom glasnicom njegova uskrsnuća.

Služeći se stvaralačkim genijem i kršćanskom predajom, Dobraczyński knjigom Marija Magdalena želi osvijetliti lik te zagonetne žene iz Evanđelja uz čiji se život vezuju brojne i različite interpretacije. Pritom polazi od rečenice iz Evanđelja svetoga Luke koja kaže da je Isus iz nje istjerao sedam demona te je, u skladu s jednom od pretpostavki kršćanske tradicije, poistovjećuje s Marijom, sestrom Lazara i Marte, stavljajući je tako u ozračje obitelji iz Betanije koja je imala povlasticu uživati u ljudskom prijateljstvu i božanskoj ljubavi Isusa Krista.

Spajajući fikciju s povijesnim podacima, Dobraczyński velikom književnom umješnošću čitatelje predstavlja Mariju Magdalenu kroz niz snažnih životnih iskustava, počevši od grešna života i demonske opsjednutosti pa sve do ozdraviteljskoga susreta s Isusom i vjerna slijeđenja Učitelja i Spasitelja.

Magdalenin životni put opisan u ovom romanu slikovito predstavlja put svakoga čovjeka: od iskustva grešnosti, preko puta obraćenja potaknuta djelovanjem Božje milosti do zagrljaja s milosrdnom Očevom ljubavlju objavljenom u Sinu.

Literarna vrijednost, zanimljiva radnja i autentična vjera autora prožimaju čitav roman, dok su povijesni kontekst i teološki okvir duboko pashalni, što ovo djelo čini idealnim korizmenim štivom u cilju priprave za Uskrs.

Hrvatsko izdanje knjige Marija Magdalena u prijevodu Jelene Vuković, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr. Više o njoj možete saznati na linku ovdje.