NOVO IZDANJE

‘Katolička Crkva i obraćenje’  – genijalni G. K. Chesterton otkriva zašto je postao katolik

Ljepota Chestertonove misli će svakoga potaknuti na preispitivanje vlastite vjere ili nevjere te bi svaka osoba koja se želi služiti vlastitim razumom i teži istinskoj slobodi trebala pročitati ovo djelo.

Nakladna kuća Verbum u suradnji s hrvatskim društvom G. K. Chestertona upravo je objavila novu knjigu Katolička Crkva i obraćenje izvrsnog engleskog književnika i jednog od najomiljenijih, najsjajnijih i najduhovitijih branitelja kršćanstva Gilberta Keitha Chestertona, a u prijevodu Nikole Bolšeca. Rođen 1874. godine Chesterton se na anglikansko kršćanstvo obratio 1901. godine, što je opisano u njegovu remek-djelu Pravovjerje. Bio je to početak njegova poduljega puta ka katoličkoj vjeri koji je konačno 1922., u dobi od 48 godina, rezultirao Chestertonovim ulaskom u okrilje Katoličke Crkve. Pet godina potom Chesterton je napisao svojevrsni nastavak Pravovjerja, a riječ je upravo o djelu Katolička Crkva i obraćenje u kojemu ponovno sjaji njegova briljantnost kao pisca i mislioca dok objašnjava svoje shvaćanje katolicizma i Katoličke Crkve.

U ovoj knjizi Chesterton – nazvan i „apostol zdravoga razuma“ – iskreno svjedoči kako ga je konačno osvojilo katoličko pozivanje na razum i istinu te kako je uvidio da nas katoličanstvo oslobađa od mnogih gluposti i predrasuda koje na ovaj ili onaj način zarobljavaju većinu današnjih ljudi. Chesterton u knjizi podrobno objašnjava kako se katolička vjera ne mijenja s obzirom na ljudsko raspoloženje i na trenutačnu modu, nego nas postojano uči kako ispravno razmišljati i prihvaćati istinu. Katoličanstvo ne skučuje naša obzorja, već nam omogućava uvijek nov i svjež pogled na stvarnost, dajući nam istodobno istinsko samopouzdanje i slobodu mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo iznimno djelo zasigurno će katolicima pobuditi ponos što su dijelom Katoličke Crkve, a ljepota Chestertonove misli će svakoga čitatelja potaknuti na preispitivanje vlastite vjere ili nevjere. Svaka osoba koja se želi služiti vlastitim razumom i teži istinskoj slobodi trebala bi pročitati ovo novoobjavljeno Chestertonovo remek-djelo. Ovo hrvatsko izdanje svojim predgovorom obogatio je kolumnist portala Bitno.net Robin Harris – poznati engleski intelektualac i sam obraćenik na katoličanstvo.

Valja na koncu napomenuti da je u knjižarama iznova dostupno i Chestertonovo djelo Vječni čovjek, koje je više godina bilo rasprodano.

Knjiga Katolička Crkva i obraćenje je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net

Objavljeno: 10. svibnja 2018.

Možda vam se svidi