Vatikanska apostolska knjižnica (Vat) jedna je od najstarijih i najvećih knjižnica na svijetu sa zbirkom neprocjenjive vrijednosti. Knjižnica sadrži preko 80 000 rukopisa, oko 15 000 grafika, crteža i ploča, 9 000 inkunabula te više od 1,1 milijuna tiskanih knjiga.

Premda je pristup Vatikanskoj knjižnici ograničen, točnije, zbog osjetljivosti starih dokumenata i knjiga koje se tamo nalaze, otvoren je samo znanstvenicima, istraživačima te studentima doktorskih i postdoktorskih studija uz posebno odobrenje, proces digitalizacije koji je osmišljen 2010., a pokrenut 2014., kroz nekoliko bi godina trebao svima omogućiti pristup ovim važnim dokumentima.

Do sada je u dvije godine pažljivim i suvremenim postupcima digitalizirano 658 inkunabula i 4794 rukopisa. Cilj je u idućih 15 godina digitalizirati svih 80 000 rukopisa, kao i određeni broj inkunabula. Voditelji projekta procjenjuju kako je za to potrebna svota od čak 50 milijuna eura.

Vatikansku knjižnicu dovršio je papa Siksto IV., 1475., slijedeći ideju pape Nikole V. Međutim njezini korijeni sežu stoljećima prije. Vatikanski tajni arhivi odvojeni su od knjižnice u 17. stoljeću.

Digitaliziranim spisima Vatikanske knjižnice možete pristupiti OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net