Nakladnička kuća Verbum u svojoj poznatoj biblioteci Svjedočanstva nedavno je objavila novo izdanje, knjigu Deset (prekršenih) zapovijedi, koja za razliku od većine do sada objavljenih knjiga u tom izdavačkom nizu ne donosi ispovijesti o drastičnom životnom obraćenju, nego progovara o izazovima i padovima gorljivih kršćana, o tome kako živimo deset Božjih zapovijedi, kako ih kršimo i što to otkriva o nama.

U ovoj sasvim jedinstvenoj knjizi sadržano je deset ispovijesti naših suvremenika o njihovoj unutarnjoj borbi, o tome što se u savjesti događa kada se suočimo s vlastitim slabostima. Posebna je vrijednost knjige u tome što je riječ o svjedočanstvima poznatih i javno angažiranih katolika, članova redakcije poljskoga časopisa Fronda, vrlo utjecajnoga glasila intelektualaca. Ovi ugledni katolici, koje je vjernička javnost smatrala uzorima i superjunacima otvoreno su i bez dlake na jeziku iznijeli svoje najdublje i najveće slabosti. Svako poglavlje knjige posvećeno je ispovijesti o življenju tj. o kršenju jedne od deset zapovijedi, a naslovna ilustracija sa Supermanom, koji kleči pred svećenikom i ispovijeda se, ironični je komentar na stanje njihova duha, ali i poruka o slabostima svih nas. Jedan od njih tako ispovijeda: “Griješio sam na istim područjima kao i žrtve mojih tekstova, ali nekako na puno groteskniji način… Ja. Veliki pjesnik. Vitez vjere. Budućnost naroda.”

Neke ispovijesti posebice svjedoče o duhovnim zamkama u koje mogu upasti oni koji vode „sveti rat“ protiv svojih neistomišljenika u javnosti. Egoizam, nedostatak milosrđa, pogrešna nakana, mesijanski kompleks… samo su neke od njih. Ova autentična svjedočanstva konkretnih ljudi s vlastitim emocijama, psihologijom i životnim okolnostima zorno pokazuju kako se u zrcalu Božjih zapovijedi nepogrešivo otkriva prava istina o čovjeku. Ona su ujedno i poziv svakom čitatelju da se, neovisno o svojemu društvenom, poslovnom i volonterskom vjerničkom angažmanu, uvijek iznova treba vraćati korijenima, tj. odnosu s Bogom i Božjom riječju.

Knjiga Deset (prekršenih)zapovijedi u prijevodu Gorana Andrijanića, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.