PackFoto: IKA
“Proživljavajući teške dane – O budućnosti projekta europskih integracija i ulozi kulture i obrazovanja” naziv je izlaganja istaknute europske parlamentarke, njemačke demokršćanke i velike hrvatske prijateljice i podupirateljice Doris Pack koje je u sklopu Dana kršćanske kulture u Zadru u ponedjeljak 26. ožujka održala u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru. Događaj je organiziran u suradnji sa Sveučilištem u Zadru koje je Pack 2008. g. dodijelilo počasni doktorat.

Gotovo 25 godina Pack je pratila hrvatski put prema EU. “Meni je stoga na poseban način i osobno zadovoljstvo čestitati vam na uspjesima i ulasku u EU, premda možda ima među nama i onih kojima bi više pristajali izrazi sućuti”, otvoreno je rekla Pack, istaknuvši da se ulazak RH zbiva u teškom i turbulentnom vremenu. “Posljednjih pet godina izloženi smo ozbiljnim izazovima, za koje kažemo da su kriza stanovanja, kriza bankovnih sustava, financijska i gospodarska kriza, dužnička kriza, često pogrešno nazvana Euro-krizom. Uzroci svih tih kriza su brojni. Svaljivanje krivnje na EU i njene države članice u nekim je slučajevima nepravedno, no u drugima treba reći da snosimo odgovornost. Doneseni su razni ‘paketi spašavanja’ i mnoge su mjere poduzete da bi se stanje popravilo, a ponavljanje sličnih stanja spriječilo. Skupovi šefova država koji se sazivaju radi rješavanja poteškoća postali su redovitima. Od sredine ove godine tzv. ‘Europski stabilizacijski mehanizam’ treba osigurati trajnu stabilnost Euro zone”, rekla je Pack, upitavši hoće li sve to biti dovoljno. “Mišljenja su različita. Ni ja sama ne mogu na to odgovoriti s većom mjerom sigurnosti. No htjela bih vam progovoriti o jednoj drugoj krizi, koja se često promatra kao nešto što stvara kolateralnu štetu, koja prati onu prvotnu, ali koja je po mom sudu ključa duže vremena – radi se o krizi povjerenja”, istaknula je Pack. Povjerenje u političare, agente osiguranja i financijske dužnosnike tradicionalno je nisko. “Još je ozbiljniji nedostatak povjerenja u europske institucije. Prvi put od početaka europskih integracijskih procesa u pedesetim godinama 20. st. čak se i samo jedinstvo Europe ponekad dovodi u pitanje. Sigurnosti koje su desetljećima izgrađivane sad se preispituju ili temeljito dovode u pitanje. Sadržaj europske integracije postaje kost u grlu”, upozorila je Pack. Istaknula je da je projekt europske integracije jedinstven u povijesti čovječanstva. Poslije razaranja cijelog kontinenta u 20. st., “očevi osnivači” položili su temelje za fenomenalnu priču uspješnicu – stvaranje zajednice mira, slobode, napretka, kojoj pripada pola bilijuna ljudi, rekla je Pack. “EU je danas najveći trgovački blok na svijetu. Unija je igrala vodeću ulogu u borbi s klimatskim promjenama. Ona snabdijeva najveći dio pomoći svjetskog razvoja i služi kao model za druge regionalne zajednice suradnje. Ona u svom parlamentu jedina ima multinacionalni sastav, koji ima jednaka prava u donošenju zakona. I ozloglašeni euro, najspektakularniji i najznakovitiji projekt EU, unatoč strukturalnim lomovima gospodarske i monetarne Unije, ostaje na snažnoj poziciji, o čemu svjedoči i razina novčane pričuve od globalne razmjene”, rekla je Pack.

Članstvo u EU privlačno je iz više razloga. Politički, EU nudi i malim zemljama mogućnost da se njihova politička stajališta i interesi čuju u međunarodnoj areni. S kulturnog stajališta, različitost EU jedna je od najplemenitijih fenomena tog jedinstvenog entiteta. Ulazak nove zemlje je dobitak koji nudi nove perspektive u međukulturnoj razmjeni, rekla je Pack. „Unatoč opravdanom kriticizmu, zajednička Europa je zaista divna stvar koja će, nadam se, ostati i pružiti nama i našim potomcima izvrsne mogućnosti i slobodu kroz dugi niz nadolazećih godina. Ulazak Hrvatske u EU je prekretnica u povijesti vaše zemlje i povratak kući. Za mene osobno, to znači sretno privođenje kraju važnog poglavlja moje političke karijere. Stoga ću nastojati doći u Hrvatsku idućeg ljeta da bih s vama to i proslavila”, zaključila je Pack.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je Pack na riječima optimizma. “Osobito joj zahvaljujemo na blizini koju je pokazala u teškim danima rata te za hrabrost kojom je zastupala pravedne težnje hrvatskog naroda u njegovoj borbi za nezavisnost. U okruženju tadašnjih političkih stavova Europe to je značilo plivati uzvodno. Nošena ipak intuicijom pravde i ženskog genija, kao duhovna kći velikog Europljanina Adenauera, izvrsno je plivala i ‘protiv struje’. I pripomogla da u Hrvatskoj svane sloboda i pobjeda. I na tomu joj izričemo osobitu zahvalu”, zaključio je mons. Puljić.(ika/bitno.net)