Josip Pende, Rijeka milosti

Vlč. Josip Pende (u sredini) na prošlogodišnjem koncertu “Rijeka milosti”/Foto: Facebook Riječka nadbiskupijaKoncert “Rijeka milosti” okupio je prošle godine stotine Riječana i njihovih gostiju u atmosferi molitve i slavljenja. Ove godine osiguran je veći i reprezentativniji prostor, obogaćen je program, a zadržan je važan humanitarni karakter. Povodom nove večeri slavljenja, koja će se održati 7. veljače, razgovarali smo s jednim od organizatora koncerta, mladim svećenikom Riječke nadbiskupije, vlč. Josipom Pendom. Razgovor je vođen putem e-maila te je djelomično prilagođen i uređen za potrebe objavljivanja:

– Nakon prvog uspješnog koncerta i ove godine ugostit ćete neke od najpoznatijih imena hrvatske kršćanske glazbe. Što očekujete od nove “Rijeke milosti”?

Prošle je godine zaista bilo prekrasno. Mnogi nisu očekivali da ovakav koncert može napuniti dvoranu Dinko Lukarić na Kozali, ali ipak se dogodilo. Lani smo, dakle, “probili led”. Ove godine sve je lakše jer smo se osvjedočili da je moguće. Od nove “Rijeke milosti” očekujemo nastavak hoda u dobrom smjeru kojim smo krenuli. Vjerujem da će Duh Sveti biti na djelu. Za to se molimo, On je Rijeka milosti!

– Možete li nam, ukratko, predstaviti program koncerta?

Program počinje u 20 sati u dvorani Centar Zamet, koja ima odličnu akustiku, pa očekujemo odličan zvuk. Ako navedem imena koja će se pojaviti na pozornici, odmah će biti jasno što se može očekivati! Tu su: Petar Buljan (Božja pobjeda), Amorose, Alan Hržica, Vanessa Mioč, Ivan Seletković, Sestre Palić i Zbor mladih Riječke nadbiskupije…

Koncert je slavljenički i to će biti vidljivo tijekom cijeloga programa. Sve koji dođu očekuje mnogo pjesme, nagovor, molitve… ukratko, sadržaj programa je – slavljenje Gospodina. Ne bih sada išao u detalje, ali ću napomenuti da će ovo biti drugačije od onoga što smo mogli vidjeti na dosadašnjim slavljeničkim koncertima u Hrvatskoj.

Vlč. Josip Pende/Foto: Riječka nadbiskupija

– Koja je bila nit vodilja u organizaciji jednog takvog događaja? Kako se ta ideja razvila i što ste njome htjeli postići?

Nit vodilja je iskustvo Božje ljubavi koje čovjek može doživjeti u slavljenju Gospodina pjesmom i molitvom. Doživljaj Božje ljubavi je najljepše iskustvo koje čovjek može primiti. Druga nit vodilja je humanitarna pomoć koju želimo pružiti. Prošle godine prikupili smo oko 50 tisuća kuna za riječke beskućnike. Ove godine prikupljamo za novi Dom za osobe s demencijom koji je osnovala Riječka nadbiskupija.

Ideja se prvi put pojavila prije otprilike dvije godine, dok sam još bio bogoslov – maštao sam kako bih volio imati slavljenički koncert uoči svoje mlade mise. Iz te klice polako je izrasla ideja za “Rijeku milosti”. Nisam trebao puno nagovarati prijatelje da krenemo u realizaciju tog projekta. Prošle godine je uspjelo, a sada nastavljamo graditi na tom iskustvu. 

– Koje ste milosti primijetili nakon prošlogodišnjeg koncerta? Kakve su bile reakcije i povratne informacije posjetitelja?

Nikada nećemo znati koliko smo milosti primili te večeri. To je tajna Božja. Međutim, ono što mi je bilo drago primijetiti jest da se probudila nada među Riječanima – katolicima da Rijeka zaista može okupiti veći broj ljudi na jedan duhovni događaj. Pokrenuta nada može u ljudima proizvesti jako puno plodova. Kad imamo nadu, onda imamo i hrabrost ostvarivati različita djela po kojima će se Gospodin proslaviti. Drugo je zajedništvo koje smo osjetili te večeri. Biti dio “Rijeke milosti”, bilo je veličanstveno. To su tvrdili mnogi koji su došli na koncert.

Rijeka milosti

Prošlogodišnji koncert “Rijeka milosti” ispunio je dvoranu, kaže vlč. Josip Pende/Foto: Facebook Riječke nadbiskupije

– Koncert, kako ste spomenuli, ima i humanitarni karakter; sav prihod ići će Domu za osobe s demencijom. Možete li nam reći nešto više o tome?

Dom za osobe s demencijom možemo nazvati „riječkom pričom“, budući da je to prvi takav dom u Hrvatskoj. Danas se suočavamo sa značajnim manjkom institucija koje bi pružile kratkotrajnu ili dugotrajnu pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. Funkcioniranje Doma prate vrlo visoki troškovi i vrlo vjerojatno je to razlog zbog kojeg se nitko u Hrvatskoj još nije usudio ući u takav projekt. Potrebno je stoga da to prepoznamo kao nešto što pripada svima nama koji živimo u ovome gradu te zajedničkim snagama doprinesemo razvoju te važne institucije. Nadamo se prikupiti dovoljno sredstava za opremanje barem jedne sobe.

– Ovakav događaj ima i snažan evangelizacijski potencijal. Što napraviti da se koncert ne pretvori samo u sjećanje na “lijepu večer” već da dođe do dublje promjene srca od koje će koristi imati i lokalna Crkva? Kako oduševljenje s večeri slavljenja prebaciti u župe i redovite duhovno-pastoralne aktivnosti? Imate li neki plan u vezi s tim?

Treba istaknuti veliku važnost redovitog pastorala koji je organiziran na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ovisno o skupini o kojoj se radi. Rijeka milosti nije ništa važniji događaj od onih redovnih kateheza, molitvenih susreta i redovitih svetih misa koje imamo po svojim župama i molitvenim zajednicama. Rijeka milosti svoj pravi smisao postiže tek kada postoji ono redovno. Što se toga tiče, na tome radimo bez obzira imali ovakav koncert ili ne. U Rijeci tako imamo Centar za mlade posvećen bl. Miroslavu Bulešiću. Ondje organiziramo kateheze, molitvene susrete i ostala različita druženja. U Rijeci postoje i druge molitvene zajednice koje nastoje svojim djelovanjem doprinijeti evangelizaciji. Svaka župa pozvana je ostvarivati taj redoviti pastoral koji nam pomaže da polako rastemo u vjeri.

*Slavljenički koncert “Rijeka milosti” održat će se 7. veljače u Centru Zamet, s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni 50 i 60 kuna mogu se kupiti na portalu www.ulaznice.hr te u župnim uredima Riječke nadbiskupije. Djeca do 10 godina kao i osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz. Atmosferu s prošlogodišnjeg koncerta možete pogledati OVDJE.

Veliki slavljenički koncert – Rijeka milosti 2

Isus zove i TEBE ??
‼ #RijekaMilosti ! ??‼ ?7.2.2020.
Ove godine očekuj još više molitve, pjesme, slavljenja i zajedništva. ??
Sačuvaj datum i na vrijeme kupi ulaznicu!
? Centar Zamet, Rijeka

❗svi prikupljeni prilozi od karata namijenjeni su Domu za dementne osobe❗

#RijekaMilosti2 #IsusTeZove #VolimGradKojiMoli

Objavljuje Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije u Srijeda, 11. prosinca 2019.

Razgovarao: Tino Krvavica | Bitno.net