DOBIO PONTIFIKALNU ZLATNU MEDALJU

VIDEO Vatikan odao priznanje čuvenom talijanskom kompozitoru Enniju Morriconeu

Ennio Morricone poznat je i po glazbi za kultni film “Misija” Rolanda Joffea koji obrađuje temu isusovačke evangelizacije Južne Amerike

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Čuveni talijanski skladatelj i dirigent Ennio Morricone primit će danas, na Veliki ponedjeljak, Pontifikalnu zlatnu medalju iz ruku kardinala Gianfranca Ravassija za svoj “izniman artistički doprinos u svijetu glazbe, tog univerzalnog jezika mira, solidarnosti i duhovnosti”.

Morricone je najpoznatiji po glazbi iz brojnih talijanskih i američkih filmova (ponajviše po onoj u kojima je surađivao s redateljem Sergiom Leoneom), a 2015. komponirao je „Missa pro papa Francisco“, misu posvećenu papi Franji.

Također, poznat je i po glazbi za kultni film “Misija” Rolanda Joffea koji obrađuje temu isusovačke evangelizacije Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobio sam poziv napisati glazbu za film ‘Misija’. Producent Fernando Ghia pozvao me u London i pustio mi film. Bio sam duboko, do suza dirnut. Rekao sam kako tom filmu ne treba glazba, ali producenti i redatelj su inzistirali, i na kraju sam pristao…”, rekao je svojedobno.

Morricone je u jednom razgovoru sebe opisao kao “čovjeka vjere”, te dodao kako misli “da mu je Bog pomogao u komponiranju najvažnijih skladbi”.

Kao skladatelj, ali i praktični vjernik, Morricone je prije nekoliko godina vrlo otvoreno progovorio o stanju i trendovima u liturgijskoj glazbi posljednjih desetljeća, iskazavši tadašnjem papi Benediktu XVI. veliko priznanje u njegovim nastojanjima oko obnove liturgije, a posebno liturgijske glazbe.

“Crkva danas čini veliku pogrešku, okrećući sat 500 godina unatrag sa svim tim gitarama i popularnim pjesmicama. To mi se uopće ne dopada. Gregorijanski koral je životni i vrlo bitan dio crkvene tradicije, a izgubiti ga zbog nekih likova koji rade mješavine religijskih i profanih, zapadnjačkih tekstova je vrlo, vrlo velika pogreška!”, rekao je svojedobno skladatelj koji će dobiti papinsko odličje.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 15. travnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi