Čuveni talijanski skladatelj i dirigent Ennio Morricone primit će danas, na Veliki ponedjeljak, Pontifikalnu zlatnu medalju iz ruku kardinala Gianfranca Ravassija za svoj “izniman artistički doprinos u svijetu glazbe, tog univerzalnog jezika mira, solidarnosti i duhovnosti”.

Morricone je najpoznatiji po glazbi iz brojnih talijanskih i američkih filmova (ponajviše po onoj u kojima je surađivao s redateljem Sergiom Leoneom), a 2015. komponirao je „Missa pro papa Francisco“, misu posvećenu papi Franji.

Također, poznat je i po glazbi za kultni film “Misija” Rolanda Joffea koji obrađuje temu isusovačke evangelizacije Južne Amerike.

“Dobio sam poziv napisati glazbu za film ‘Misija’. Producent Fernando Ghia pozvao me u London i pustio mi film. Bio sam duboko, do suza dirnut. Rekao sam kako tom filmu ne treba glazba, ali producenti i redatelj su inzistirali, i na kraju sam pristao…”, rekao je svojedobno.

Morricone je u jednom razgovoru sebe opisao kao “čovjeka vjere”, te dodao kako misli “da mu je Bog pomogao u komponiranju najvažnijih skladbi”.

Kao skladatelj, ali i praktični vjernik, Morricone je prije nekoliko godina vrlo otvoreno progovorio o stanju i trendovima u liturgijskoj glazbi posljednjih desetljeća, iskazavši tadašnjem papi Benediktu XVI. veliko priznanje u njegovim nastojanjima oko obnove liturgije, a posebno liturgijske glazbe.

“Crkva danas čini veliku pogrešku, okrećući sat 500 godina unatrag sa svim tim gitarama i popularnim pjesmicama. To mi se uopće ne dopada. Gregorijanski koral je životni i vrlo bitan dio crkvene tradicije, a izgubiti ga zbog nekih likova koji rade mješavine religijskih i profanih, zapadnjačkih tekstova je vrlo, vrlo velika pogreška!”, rekao je svojedobno skladatelj koji će dobiti papinsko odličje.

Goran Andrijanić | Bitno.net