Mark Davies, katolički biskup engleskog grada Shrewsburyja, kritizirao je u svojoj božićnoj poruci vjernicima pokušaje izbacivanja kršćanstva iz blagdana Božića, a dotakao se i velikog hita ‘Imagine’ pokojnog glazbenika Johna Lennona i rekao kako ta pjesma nudi “zastrašujuću viziju svijeta bez nade u nebo”, te kako je nastala na “lažnoj pretpostavci da su religije izazivale ratove”.

Kako pišu engleski mediji, u kojima je ova kritika biskupa na račun Lennonova velika hita poprilično odjeknula, Davies je progovorio o događaju na Božić 1914. kada su njemačke i engleske vojske postigle kratko primirje kako bi proslavile blagdan Isusova rođenja:

“Događaji na Božić 1914. pokazuju neutemeljenost neprestano ponavljane tvrdnje da su ‘religije uzrok ratova’. John Lennon će ojačati ovo neutemeljeno uvjerenje u riječima svoje pjesme Imagine. Stvorit će zastrašujuću viziju u kojoj će zamisliti svijet bez nade u nebo i straha od pakla. I bez, kako je pjevao ‘religije također’. I tada će, tvrdi on, ‘ljudi živjeti u miru'”, rekao je biskup i nastavio:

“A činjenica jest da su najužasniji ratovi prošlog stoljeća, koji su donijeli najviše razaranja, bili pokrenuti sekularističkim i antikršćanskim ideologijama. U stvarnosti, ono što je pravim uzrokom rata jest ljudski grijeh. Sukobi, pisao je sv. Jakov, nastaju u ljudskom srcu u kojima je gorka zavist i svadljivost”, poručio je biskup Davies i upozorio svoje vjernike kako žive u zemlji u kojoj “dvije trećine škola više nemaju Božićnu predstavu nego ‘zimsku proslavu’, a javnim službenicima je preporučeno da u čestitkama ne koriste riječ Božić nego isključivo ‘blagdani’.

Njegova kritika nije prva na račun velike uspješnice koja je postala najpopularnijom pjesmom Lennonove solo karijere, usporedive po komercijalnom uspjehu s njegovim pjesmama koje je (zajedno s Paulom McCartneyem) napisao za The Beatles. ‘Imagine’ je otpjevana na ceremonijalu zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Pjesma koja u svom tekstu nudi svijet bez “religije, zemalja, zastava, politike i vlasništva”, te “svjetsko jedinstvo” kao moguće načine uspostavljanja mira na zemlji nastala je 1971., kada je hippie pokret već lagano posustajao u svojoj deklariranoj “borbi za pravednije društvo”, ali je i dalje bio tržišno isplativ. Osim onih koji tu pjesmu kritiziraju jer nudi viziju ateiziranog svijeta, ima i onih koji su bili Lennonovi fanovi, ali su mu prigovarali tekst prepun površnosti i kontradiktornosti. S jedne strane, “svijet bez vlasništva” predlagao je umjetnik koji je u to vrijeme posjedovao imovinu vrijednu više milijuna funti, a s druge opisivao je svijet bez politike istodobno podržavajući komunizam u svojim javnim istupima. Pojedini kritičari tvrde kako je pjesma napisana pod velikim utjecajem njegove supruge Yoko Ono i njezinih ideja, pa odatle i tekst koji se teško može nositi s najboljim Lennonovim momentima iz The Beatlesa.

Goran Andrijanić | Bitno.net