Riječ je o irskom otoku “Mihovilova stijena” (Skellig Michael) na kojemu se nalaze ostatci starog kršćanskog samostana.

Skellig Michael poznat i kao Veliki Skellig jedan je od dvaju strmih kamenih otoka u Atlantiku, oko 12 km od obale pokrajine Kerry u jugozapadnoj Irskoj. Samostan koji se nalazi na vrhu otočke stijene, na visini od 230 metara, upisan je 1996. godine na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedan od najpoznatijih samostana u Europi.

U 6. ga je stoljeću osnovao sv. Finijan iz Clonarda, jedan od prvih irskih svetaca, učitelj dvanaestorice apostola Irske i jedan od otaca irskog monaštva. Nakon što su ga 823. godine poharali Vikinzi značajno je proširen i utvrđen. Početkom 10. stoljeća izgrađena je nova kapela, ali na otoku nikada nije bilo mnogo monaha. U 12. stoljeću monasi su napustili samostan i preselili se u augustinski samostan u Ballinskelligsu na kopnu. U 16. stoljeću Skellig Michael je postao popularno hodočasničko mjesto, ali nikada nije više imao trajne stanovnike.

Do samostana se može doći samo trima strmim stubištima uklesanima u stijene, koja polaze od triju različitih pristaništa, ali se završavaju na istom mjestu, kod tzv. “Kristove doline”, udolini između triju vrhova. Monasi su živjeli u skromnim kamenim nastambama u obliku košnica koje su izgrađene na gotovo okomitim otočkim liticama. One su imale i do 2 metra debele zidove, kvadratičan tlocrt i kupolaste krovove. Mnoge su imale malene procijepe između kamenja, ali ne i prozore. Samostan se sastoji od šest ‘košnica’, dvaju oratorija, 31 ranokršćanske nadgrobne ploče i crkve sv. Mihovila iz 13. stoljeća.

Pogledajte ovaj veličanstveni otok i ostatke samostana!

a0

Foto: ash_crow, Flickr

a1

Foto: Mike Lorden, Flickr

a2

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

a3

Foto: Mike Lorden, Flickr

a4

Foto: Javier Rioja, Flickr

a5

Foto: Paul Downey, Flickr

a6

Foto: Maureen, Flickr

a7

Foto: Mike Lorden, Flickr

a8

Foto: ash_crow, Flickr

a9

Foto: jpc.raleigh, Flickr

b1

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

b2

Foto: Mike Lorden, Flickr

b3

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

b4

Foto: Florian Christoph, Flickr

Izvor: Wikipedia | Bitno.net