SKELLIG MICHAEL

FOTO Otok iz ‘Ratova zvijezda’ zapravo je drevni kršćanski samostan

Ako ste gledali posljednje  “Ratove zvijezda”, poznato vam je kako se završni prizor odvija na misterioznom otoku na kojemu su veličanstveni ostatci drevne građevine. Ako ste pomislili kako je riječ o specijalnim efektima i računalnoj animaciji, u krivu ste!

123-3-700x438, Skellig Michael

Foto: Mike Lorden, Flickr

Riječ je o irskom otoku “Mihovilova stijena” (Skellig Michael) na kojemu se nalaze ostatci starog kršćanskog samostana.

Skellig Michael poznat i kao Veliki Skellig jedan je od dvaju strmih kamenih otoka u Atlantiku, oko 12 km od obale pokrajine Kerry u jugozapadnoj Irskoj. Samostan koji se nalazi na vrhu otočke stijene, na visini od 230 metara, upisan je 1996. godine na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedan od najpoznatijih samostana u Europi.

U 6. ga je stoljeću osnovao sv. Finijan iz Clonarda, jedan od prvih irskih svetaca, učitelj dvanaestorice apostola Irske i jedan od otaca irskog monaštva. Nakon što su ga 823. godine poharali Vikinzi značajno je proširen i utvrđen. Početkom 10. stoljeća izgrađena je nova kapela, ali na otoku nikada nije bilo mnogo monaha. U 12. stoljeću monasi su napustili samostan i preselili se u augustinski samostan u Ballinskelligsu na kopnu. U 16. stoljeću Skellig Michael je postao popularno hodočasničko mjesto, ali nikada nije više imao trajne stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do samostana se može doći samo trima strmim stubištima uklesanima u stijene, koja polaze od triju različitih pristaništa, ali se završavaju na istom mjestu, kod tzv. “Kristove doline”, udolini između triju vrhova. Monasi su živjeli u skromnim kamenim nastambama u obliku košnica koje su izgrađene na gotovo okomitim otočkim liticama. One su imale i do 2 metra debele zidove, kvadratičan tlocrt i kupolaste krovove. Mnoge su imale malene procijepe između kamenja, ali ne i prozore. Samostan se sastoji od šest ‘košnica’, dvaju oratorija, 31 ranokršćanske nadgrobne ploče i crkve sv. Mihovila iz 13. stoljeća.

Pogledajte ovaj veličanstveni otok i ostatke samostana!

a0

Foto: ash_crow, Flickr

a1

Foto: Mike Lorden, Flickr

a2

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

a3

Foto: Mike Lorden, Flickr

a4

Foto: Javier Rioja, Flickr

a5

Foto: Paul Downey, Flickr

a6

Foto: Maureen, Flickr

a7

Foto: Mike Lorden, Flickr

a8

Foto: ash_crow, Flickr

a9

Foto: jpc.raleigh, Flickr

b1

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

b2

Foto: Mike Lorden, Flickr

b3

Foto: Valerie Hinojosa, Flickr

b4

Foto: Florian Christoph, Flickr

Izvor: Wikipedia | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 6. svibnja 2015.

Možda vam se svidi