Većina onoga što znamo o pravom Patriku dolazi iz njegova vlastitog pisma iz 5. stoljeća poznatog pod nazivom ”Confessio” ili ”Ispovijest”. To je jedan od najranije sačuvanih dokumenata u irskoj povijesti. “Ja sam Patrik, najnevjerniji grešnik'” riječi su kojima započinje povijest Irske.

U 5. stoljeću Rimsko se Carstvo raspadalo i barbari su prijetili civilizaciji. U Britaniji je tinejdžer po imenu Patrik živio lagodnim životom kao sin vladinog službenika. Iako je bio dio Rimokatoličke Crkve, vjera mu nije mu ništa značila sve dok ga gusari nisu oteli u dobi od 16 godina i zarobili ga na rubu poznatog svijeta – Irske. Šest godina Patrick je bio prisiljen raditi kao pastir i bio je doveden na rub gladi. Tamo se okrenuo svojoj kršćanskoj vjeri i čudesnom Božjom intervencijom uspio pobjeći. Ponovno se pridružio svojoj obitelji u Britaniji, ali ga je Bog proročki pozvao da vrati kršćanstvo u zemlju svog zatočeništva.

Protiv želja svoje obitelji i Crkve, Patrik se kao misionarski biskup vratio u Irsku i tisuće duša oduševio za kršćanstvo. Borio se s robovima, irskim kraljevima i druidima, ali bilo je to ništa u usporedbi s neprijateljstvom s kojim se suočio od svojih sugrađana. Nakon što je bliski prijatelj otkrio Patrickovu tajnu i njegove grijehe iz mladosti, vjeruje se da mu je naređeno da napusti svoju misiju i vrati se u Britaniju. Patrick je morao izabrati – poslušati Boga ili poslušati čovjeka?

Bitno.net