„Sveti Franjo Asiški: znakovi proturječja“ – novi je dokumentarni film koji prikazuje život omiljenog sveca, ali i njegov utjecaj na današnju generaciju. Autori filma naglašavaju kako je njihova namjera bila pokazati dubinu života svetog Franje, pa čak i njegove unutarnje borbe. Svetac je u filmu predstavljan kao ljudsko biće, sa svim svojim križevima, sumnjama i poteškoćama, a ne kao neka legenda iz prošlosti, donosi Rome Reports.

„On je prije svega bio čovjek. Bio je grešnik koji je čak sebe doživljavao kao najvećeg od svih grešnika. Mi danas od svetaca često radimo porculanske figure koje su uvijek bile savršene“, kaže redatelj filma Dan Johnson. Ovaj film prikazuje život svetog Franje, s naglaskom na njegovo obraćenje, te duhovnu borbu do konačnog susreta s Isusom Kristom.

Asiški svetac je bio pjesnik i sanjar. Bio je stvarna osoba, a ne mitska figura iz prošlosti. On je bio slomljen i izliječen, siromašan i bogat za vječnost. Poticao je druge da postanu maleni i tiši. Vidio je Isusa u svim ljudima i u svakoj stvari.

Najnoviji dokumentarni film o svetom Franji je objavljen u listopadu 2018. godine, a do sada je prikazan diljem svijeta, pa čak i u mjestima kao što su kolonije gubavaca. Redatelj filma Dan Johnson kaže kako tijekom krize u Crkvi zbog maloljetničkog zlostavljanja ovaj svetac, upravo zbog toga što je i sam živio u vrijeme krize Crkve, može poslužiti kao primjer drugima.

„Tada je Crkva također bila u krizi. Bilo bi dobro kada bismo mi mogli promatrati Franju i način na koji se on u ljubavi borio protiv te krize: molio je, pozivao i služio Crkvi živeći evanđelje“, završava redatelj filma.

Producentske kuće 4PM Media i Wild Goose se nadaju kako će ovaj dokumentarni film, koji pokazuje drugu perspektivu života svetog Franje, gledatelje inspirirati u življenju svetosti. Film se može naručiti OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net