U POVODU 94. ROĐENDANA

Novi dokumentarac otkriva kako je tajnik molio Benedikta XVI. da ne odustane od papinstva i što mu je papa odgovorio

U filmu koji je režirao Andrés Garrigó, a koji će 16. travnja objaviti tvrtka Goya Productions, fokus će biti na Benediktovu pontifikatu, ali i na razdoblju koje je proveo kao prefekt Kongregacije za nauk vjere

Matija Štahan/CNA
Foto: Martin Gardeazabal/Shutterstock.com

Foto: Martin Gardeazabal/Shutterstock.com

Na 94. rođendan Benedikta XVI. svjetlo dana ugledat će novi dokumentarac o njegovu papinstvu, naslovljen “Benedikt XVI., papa u miru”.

U filmu koji je režirao Andrés Garrigó, a koji će 16. travnja objaviti tvrtka Goya Productions, fokus će biti na Benediktovu pontifikatu, ali i na razdoblju koje je proveo kao prefekt Kongregacije za nauk vjere, piše CNA.

“U to vrijeme bilo je potrebno nositi se s krizama poput marksističke varijante teologije oslobođenja s njezinom sklonošću gerilskom ratovanju, kao i slučajevima pedofilije koji su počeli izbijati na površinu. Izabran 2005. godine, Benedikt je suočen s dva epohalna zadatka: obraniti katoličku doktrinu od ‘diktature relativizma’ izvana i reformirati Crkvu iznutra, počevši od konfuzne strukture vatikanskih financija”, istaknuo je redatelj.

U dokumentarcu se otkriva kako je osobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Gänswein, Benedikta prije odreknuća 2013. godine pokušao odgovoriti od napuštanja papinstva.

“Papa je na to odgovorio kako je molio i kako nema povratka”, rekao je producent.

Među pojedincima intervjuiranima za film nalaze se i kardinal Gerhard Müller, bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, Julián Cardinal Herranz Casado, bivši predsjednik Papinskog vijeća za legislativne tekstove i Antonio María Cardinal Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, kao i povjesničar Bernard Ardura te vatikanisti kao što su Aldo Maria Valli, Andrea Tornielli i Andrea Monda te Benediktovi prijatelji Réal Tremblay i Gabriele Kuby.

Objavljeno: 12. travnja 2021.