RIJEČ AUTORA: Bez imalo dvojbe najbolja emisija u povijesti naše civilizacije, idejni i tehnički vrhunac suvremenoga etera. Emisija koja minuciozno iščitava društvenu zbilju u Hrvatskoj i uže te daje svoj neizostavan autorski obol u tumačenju iste. Po uzoru na kapitalno djelo velikoga Dantea ova uspješnica postavlja temelj i udara pravac novoj vrsti kreativne slobode u nedovoljno divergentnoj atmosferi domaćeg televizijskog programa.

Satirična i topla u isti mah, aktualna i univerzalna u isti čas, Božanstvena komedija je perjanica stremljenja autora ka svemu što je dobro, lijepo i veritabilno. Emisija vrvi temama, obiluje gostima, odlikuje se prilozima i skečevima te se diči svakovrsnim kreativnim inovacijama na rubu gotovo hektičnog imaginarija jednoga Alighierija.

Tako su u božanstvenom društvu sjedili mnogi vrsni književnici, umjetnici, znanstvenici, društveno zauzeti, ali i estradne zvijezde i podijelili s gledateljima Laudato TV-a svoje životno iskustvo i znanje. Ivica Šola i Neven Ciganović pričali su o krizi u muževnosti, Vladimir Paar o dokolici i vremenu, nogometna legenda Ćiro Blažević o svom osobnom nogometnom putu, o kulturi glazbe Anja Šovagović, kulturi čitanja Miro Gavran, a kulturi kazališta Rene Medvešek. Krešimir Mišak i Davor Pavuna dotakli su se teorija zavjere i drugih zabranjenih tema, Zlatan Zuhrić Zuhra stručno progovorio o humoru, Ivica Zadro o punicama, a Damir Mihanović Čubi o otuđenju.

Na poziv gospođe Ksenije Abramović, glavne urednice Laudato TV-a, idejni trojac, Splićani, Marin Periš, Matej Sunara i Stanko Stojić skupili su glave u ljeto 2015. i krenuli u ostvarenje humoristične, ali ozbiljne emisije koja će informirati, zabavljati, opuštati, poučavati i nasmijavati gledatelja. Cilj je od početaka bio isti, ali se koncept emisije oblikovao kroz prvu sezonu emitiranja i sada je ona ulaštena forma uvaženog statusa na Laudato TV-u, a sve više i u širokom hrvatskom medijskom prostoru a.k.a društvenim mrežama.

 MARIN

Teolog, oženjen, otac dvoje djece, angažiran i aktivan u salezijanskom pastoralu i medijima, osnivač Hrvatskog nadzemlja u Splitu, profiliran u voditeljskom smislu – ostavio siguran posao u školi radi važnog, ozbiljnijeg posla na Laudato TV-u.

I kad teške kiše padaju i guste magle se spuste, kad ga meteoropatija snuždi, a nostalgija za splitskom rivom pritisne, Marin Periš će pronaći osmijeh za vas i svojim zvonkim glasom obznaniti neku mudroliju filozofa Chestertona pokušavajući prisutnima uljepšati dan. Misli koje će tada bubnuti su često obične izmišljotine dokonih seoskih ”mudraca” i baba tračara, ali Marin to sve pripisuje Chestertonu jer za nikog drugog i ne zna. Najljubazniji član BK crewa, ideal zetinstva. Svojom je ženidbom mnogim potencijalnim punicama zadao ljutu ranu, a u jednoj emisiji nije uopće spomenuo svoju suprugu. Svoje lice koristi u glumačke svrhe (čak i privatno), a neki bi ga greškom okitili pridjevima poput slojevit, kompleksan (ne iskompleksiran, previše), siguran u sebe. Prijatelji s nogometa ga puštaju da zabija golove samo da ih ne gnjavi lošim driblinzima. Omiljen u društvu, osobito kad ostane kod kuće, a prijatelji odu na pivo.

MATEJ

Magistar društvenih komunikacija i prvostupnik novinarstva, oženjen, sprdmajstor, aktivan svugdje, žrtva odbojke, podvodni ribolovac – nakon studija u Rimu još godinu dana priuštio zaručnici život bez sebe zbog Božanstvene komedije.

Matej je eklatantni primjerak proizvoda dalmatinske geografije i splitskog mentaliteta: visok, elegantan i principijelan u svojoj životnoj filozofiji koja stane u jednu riječ: laganini. On ima rijetko viđenu sposobnost svoj posao pretvoriti u zadovoljstvo i užitak. To je vidljivo iz svakog njegovog priloga koji ostatku ekipe Božanstvene redovito pristiže iz Splita i okolice. Matej je čovjek koji ne mora tražiti priče jer priče pronalaze njega. On je jedini školovani novinar i komunikolog u ekipi, putopisac zaljubljen u prirodni krajolik i prirodne ljude: male i skromne ‘oriđinale’ koje ćete rijetko vidjeti po medijima. Njegovi su prilozi puni života, a nerijetko se snimaju pored punoga stola. Neki će ga zbog toga možda nazvati i bonkulovićem i bit će u pravu.

STANKO

Teolog, angažiran kao novinar, kolumnist i urednik, pet godina radio u školi kao vjeroučitelj, godinu dana u kafiću kao barmen te nekoliko sezona postavljao pločice – sve ostavio zbog potrebe za Božanstvenom komedijom.

Stanko nikad nije u krivu. Zapravo, kad bolje promislimo, i kad je Stanko u krivu on je toliko uvjerljiv da mu jednostavno moraš povjerovati. Od sto pari crnih čarapa najdraže su mu one crne. Skroman čovjek. Hrani se pretežito biljkama. Pošten čovjek. Jednom se švercao u tramvaju i kasnije surfao internetom da vidi je li Interpol izdao tjeralicu. U slobodno vrijeme uglavnom čita, a kad ne čita onda vjerojatno traži ono što će čitati. Voli dobar film i brutalan vic. Upravo te karakteristike učinile su ga hipotalamusom ove male klinike od emisije. U dvije riječi: filozofija humora, tzv. stojićizam. Stanko propitkuje stvarnost, ponekad i previše pa ponekad i ne dobije željeni odgovor. Kritičan je, ali vjeruje u dobrotu čovjeka. Stanko bi želio biti ateist, ali mu inteligencija ne dopušta. Radi na televiziji, ali ju ne gleda jer je prebučna i nedostojna njegova vremena koje se troši kao kreda. Nije fan ni društvenih mreža i zato mu ne pišite u inboks ili whatsapp ukoliko vam hitno nešto treba. Njemu je hitno manje bitno. On je jedina osoba koju poznajemo a koja ima smartphone bez tarife s internetom. Vidjeti Stanka za laptopom identično je viđenju kraljice Elizabete za frezom. Stanko po karakteristikama možda i nije čovjek 21. stoljeća, ali živi za 21. stoljeće. Voli tjelovježbu i do dolaska Joze je bio najpoželjniji neženja u emisiji. Prekaljeni romantik izrastao iz imotske grude, iste one na kojoj je prve stihove napisao Ujević, prve lekcije davao Bruno Bušić, prve knock-outove dijelio Mate Parlov, zaslužio je vaše povjerenje i vrijeme. Ako ne poznajete Stanka, upoznajte ga. Volite Stanka i budite kao Stanko.

 JOZO

Konobar Jozo profilirao se kao najvjerniji čuvar božanstvenog kafića stoga je dobio stalno zaposlenje u njemu, a sa svakom novom epizodom postaje neizostavan lik one sljedeće. Inače frizer sa školom i dugogodišnjim radnim iskustvom, uskoro diplomirani kineziolog, fitnes trener, Hercegovac s pedigreom, veliki prijatelj i volonter u Udruzi Arka – djeluje kao da uvijek žuri dalje, ali uživa raditi u kafiću Božanstvene komedije.

Jozo je jedan autentični Hercegovac, zdravi izdanak ljudskosti koji je izbio iz zavičajnog krša kao cvijetak. On je A. B. Šimić s doživotnim članstvom u teretani i to kao trener. Jednostavan na prvi pogled, dubok na drugi, drag na svaki sljedeći. Jozo utjelovljuje sve ono što prosječan Hercegovac potiskuje. Da nije kršćanin, bio bi viking, vitlao bi mačem i skakao s nekog drvenog pramca na neprijateljsku kulu. Dok je bio dijete majka mu je u bočicu ulijevala žilavku, a pršut je jeo prije čokolina. Svakodnevicu doživljava kao jelovnik iz kojeg zna što treba izabrati, ali s obzirom na to da poznaje kuhara osobno, naručit će nešto što vama neće pasti na pamet. Najmuževniji frizer među barmenima, najsuptilniji trener među bilderima veliko je blago Božanstvene.

Božanstvena komedija 25. veljače 2017. – Teror marketinga i njegove žrtve

Iz božanstvenog opusa izdvajamo emisiju o teroru marketinga i njegovim žrtvama. U gostima su bili stručnjaka za PR iz Splita Jerko Trogrlić te geodet, književnik i novinar Boris Beck. Kako pretjerano granatiranje reklamama u javnom prostoru utječe na našu psihu? Kako se Crkva može bolje predstaviti u javnosti? Koje metode bake na splitskom pazaru koriste da privuku mušterije? Na ta i tucet drugih pitanja odgovara emisija, uz neizostavne iznenađujuće skečeve, anegdote, katoličke šale i pošalice te koješta još.

Epizodu možete pogledati OVDJE.

Božanstvena komedija 28. svibnja 2017., tema: Vjenčanja

Ovoga puta Božanstvena komedija se uhvatila u koštac s pitanjem raznih običaja i obreda koji se vrše kod vjenčanja. Što je od toga izašlo iz kršćanskog svjetonazora, a što iz nekog drugog, bilo poganskog, bilo naprosto etničkog, pučkog? Zašto se jabuka baca preko kuće, tko i zašto veže živoga pijevca za zastavu i s njim mlati po zraku, zašto bacamo rižu po mladencima, koje su razlike između vjenčanja u Hrvatskoj i u Americi? Na ta i tucet drugih pitanja svoje nam uvide donosi don Damir Stojić, a Matej nam iz Splita priprema nekoliko posebnih gostiju. Naravno da vas čekaju razne doskočice, vicevi, skečevi i pristojne katoličke pošalice.

Gledamo se 28. svibnja 2017. u 21.15!

Facebook stranica Božanstvene komedije.

Pogledajte još epizoda OVDJE.

Bitno.net