Nakon zagrebačke svečane premijere u Hrvatskome narodnom kazalištu u veljači bilo je to prvo premijerno prikazivanje za širu publiku. Film je nastao u produkciji Interfilma u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Film je uoči prikazivanja predstavljen na konferenciji za novinare, objavljeno je na mrežnim stranicama Pulskoga filmskog festivala. Redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina, koja se već se 15 godina bavi dokumentarističkim prikazom povijesnih tema i ličnosti, istaknula je kako je dugo radila na prikazu blaženog Alojzija Stepinca: „Od same ideje prošlo je 10 godina, a sam film snimali smo zadnje tri godine.“

„Priča prati zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca od rođenja. Bilo je tu mnogo istraživanja i sugovornika, a putem se mnogo stvari i mijenjalo“, rekla je Starešina, pojasnivši kako su neki sugovornici potisnuli druge. Primjerice, išli su u Izrael snimati osobnog tajnika Ivana Pavla I. i naišli na djevojčicu Renatu spašenu iz Holokausta. Ispostavilo se da je upravo Stepinac bio glavna karika u njezinu spašavanju. „Tako je emotivni dio priče potisnuo onaj politički i snimali smo ipak nju“, objasnila je Starešina.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pri. dr. Željko Tanjić rekao je kako je suradnja sa Starešinom započela još na knjigama koje se bave aktualnim političkim pitanjima te su se prepoznali i na ovom projektu. Napomenuo je da Stepinčeva filmičnost leži u više činjenica: „Njegove geste, lice, osobnost koja plijeni, sve je to dio njegove filmičnosti i doista se nadam da će ovaj film postati i igrani“. Film priča priču o iznimnoj osobnosti Alojzija Stepinca, kako se svojedobno najmlađi nadbiskup na svijetu nosio s izazovima najokrutnijih autoritarnih i totalitarnih režima 20. stoljeća.

Savjetnik na filmu, profesor komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Krunoslav Novak istaknuo je važnim da studenti vide taj film, jer je Stepinac bio svjedok jednog vremena i priča o njemu prati povijest jednog društva; živio je u zahtjevnom vremenu i imao je izrazitu ljubav prema Bogu i hrvatskom narodu.

Nakon što su zbog pandemije kina bila zatvorena, film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ u hrvatska kina trebao bi stići 24. rujna.