Dva nova zivotopisa sv. Ivana Bosca

Nakladnička kuća Salesiana d.o.o. iz Zagreba objavila je dva nova životopisa sv. Ivana Bosca.

“Don Bosco se smije. ‘Cvjetići’ sv. Ivana Bosca” Luigija Chiavarina jedina je knjiga o don Boscu koju je napisao don Boscov suvremenik – svećenik koji je odrastao u oratoriju u Valdoccu, koju ljudi još i danas čitaju. Druge, premda na neki način kritičke i stoga dragocjene i nezamjenjive, odavno su ostavljene u ormarima ili na policama knjižnica i arhiva. Razlog uspjeha te knjige koji ne prestaje autorova je tajna. “Don Bosco se smije” nije pripovijest o životu utemeljitelja oratorija i Salezijanske družbe, nego svojevrsni scenarij, pogled unatrag, niz sretno izabranih slika. Chiavarino ne opisuje don Bosca, nego ga promatra i posjećuje u “audijenciji” koju opisuje na stranicama ove knjige. Način, živost i poletni stil sukladni su zadaći da se pokaže kako su don Boscov “smijeh” i njegov humor bili neprocjenjiv prirodni dar, dio njegova značaja koji se zatim marljivim, strpljivim i herojskim nastojanjem pretvorio u ideal kršćanske radosti koji je životni uzor i osnovno sredstvo odgoja.

“Don Bosco se smije” je knjiga koju rado čitaju i djeca i odrasli. Međutim, nije to “štivo za djecu”, a ni sladunjava pripovijest o don Boscovu životu. To je šareni goblen sačinjen od tisuća niti, mozaik od brojnih sićušnih djelića, strpljiv rad duboresca koji nam prikazuje istinsko lice don Bosca koji je, u radosnom ozračju, dječacima bio ljubljeni otac i učitelj i koji ih je kao nitko drugi znao odgajati u dijalogu sa svim životnim stvarnostima. To je očaravajući doživljaj obavijen tajnom koja ga i danas čini aktualnim, kao da je riječ o događajima iz naših dana koje preispitujemo kako bismo mogli proročki čitati svoju mukotrpnu sadašnjost i nesigurnu budućnost.

Teresio Bosco autor je knjige “Don Bosco”, kratkog životopisa sv. Ivana Bosca, odgojitelja mladih i promicatelja preventivnog odgojnog sustava u odgoju. Autor ukratko prikazuje don Boscov život, počevši od njegova mukotrpnog djetinjstva pa sve do plodnog svećeničkog djelovanja među mladima. Unatoč brojnim poteškoćama don Bosco ide ustrajno naprijed i svoj život žrtvuje za dobro siromašne i napuštene mladeži.

U posljednjim trenucima svoga života don Bosco šaptom poručuje: “Činimo dobro svima, a zlo nikomu! Recite mojim dječacima da ih sve čekam u raju.” (ika/bitno.net)