U organizaciji Odbora HBK za mlade i Hrvatskog katoličkog radija, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije u KD “Vatroslav Lisinski” u nedjelju 12. travnja održan je 34. Uskrs fest. Vjerna publika najstarijega hrvatskog festivala duhovne glazbe i ove je godine ispunila dvoranu. Uz mnoštvo mladih, bilo je dosta redovnica i redovnika koji su u povodu Godine posvećenog života posebno pozdravljeni na početku festivalske večeri. Festivalu je nazočio i predsjednik Odbora za mlade HBK zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, kao i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Obraćajući se mladima uime svih biskupa HBK i Odbora biskup Gorski je izrazio radost mnoštva vedrih lica. Pravo ste osvježenje ne samo zato što ste mladi, nego zato što u sebi nosite nadu, radost. Nemojte to nikada i ni pod koju cijenu izgubiti, jer vas uskrsli Krist u tome jača i vodi. Nemojte odustati od svojih snova, planova, želja, od obitelji, prijatelja, nemojte odustati od svoje Crkve i od svoje domovine, rekao je biskup, posvjedočivši da se sve može s Isusom Kristom koji je živ.

Možemo rasti sami, možemo izgrađivati obitelji, svoje župne zajednice, možemo izgrađivati nove lice Crkve i naše domovine Hrvatske. To vam poručuje Isus Krist uskrsnuli, samo svakome na drukčiji način, poručio je biskup Gorski mladima. Nakon što je izvedeno četrnaest skladbi, predsjednik žirija Uskrs festa Želimir Babogredac proglasio je rezultate o tri prvonagrađena izvođača.

Prvo mjesto osvojila je skupila Sliryc 33 s pjesmom “Pobjeda” (Dugo Selo), koja je na prošlogodišnjem Uskrs festu osvojila drugo mjesto. Prema glasovanju žirija drugo mjesto je osvojio Zbor mladih Preslavnog Imena Marijina i pjesma “Nevjerojatna snaga” (Osijek), a treće Vlaho Prohaska s pjesmom “Doći će čas” (Rijeka).

Osim njih na festivalu su nastupili i Agnus “Želim ti život na dlanu dati” (Prelog), Andriane “S Tobom Isuse” (Split), Ante Toni Janković “Svakidašnja jadikovka” (Zagreb), Davor Terzić i Antonio Tkalec “Jaganjčev i Mojsijev hvalospjev” (Rovinj – Varaždin), Katarina Marčinković “Slavim Te Kriste” (Balgach, Švicarska), Snježana Peulić “Trebam te” (Wuppertal, Njemačka), Tajana Šarić i Ljubo Vuković “Hvala Ti” (Zagreb), VIS Cantero “Osposobi me za Ljubav” (Mostar, BiH), VIS Damjan “Svjetlo križa” (Vukovar), VIS Familias “Izvor ljubavi” (Osijek), te Vlatko Vukinan i Janja Vukina Fučko “Ti svjetlo si svijeta” (Čakovec). Zbog bolesti nije nastupila Marijana Zovko s pjesmom “Kao Toma nevjerna” (Laupheim, Njemačka), no i njezina pjesma kao i svih ostalih četrnaest nalazi se na nosaču zvuka ovogodišnjeg Uskrs festa na kojemu je sudjelovalo čak dvanaest debitanata.

U revijalnom dijelu Uskrs festa ansambl mjuzikla “Uskrsli” u sastavu Ivan Mikulić, Zbor Kolbe, Plesni ansambl Kolbe i band “Novo svitanje” izveo je finale samoga duhovnog rock-mjuzikla. Također je izvedena i himna susreta mladih s papom Franjom u Sarajevu. Himnu su izveli sastavi Emanuel, Jukić, Antonius i Emaus. U revijalnom dijelu Uskrs festa sudjelovali su i prošlogodišnji pobjednici Trinity iz Čepina s pjesmom “Tvoja svetost”.

Po tradiciji, izvođače je pratio Uskrs fest orkestar pod vodstvom Tonija Eterovića, a kroz program su vodili Melita Hrengek i Marin Periš.

IKA | Bitno.net