Nebo

Svakodnevno nam se pojavljuju i/ili nameću razne životne potrebe koje nastojimo zadovoljiti kako bismo se osjećali sretni(ji)ma. I zato se može činiti da nikada zapravo nećemo biti zadovoljni – neprestano nam se javljaju nove želje, a sredstava za zadovoljenje naših apetita kao da nema dovoljno, osobito jer ponovno i ponovno otkrivamo novi nedostatak nečega. Zahtjevi se mijenjaju, potrebe razvijaju, a mi i dalje vapimo za srećom, težimo ostvariti život… Kada i kako prestajemo težiti za životom i počinjemo uistinu živjeti svoj život? Možemo li ikada osjetiti istinsko zadovoljstvo? 

Nezadovoljni vlastitim životom i životom na zemlji općenito

Svakodnevno kušamo “nezadovoljstvo” sobom i vlastitim životom koje dolazi poput pokretača na poduzimanje akcija i zadovoljavanje potreba. U osjećaju nezadovoljstva, činimo što treba da ga otklonimo. Primjerice, kada smo gladni, želimo nešto jesti i dok to ne učinimo, taj osjećaj nezadovoljstva se neće ukloniti. Tako smo nezadovoljni sobom, svojom okolinom, ljudima oko sebe, svojim stanovanjem i kvalitetom života… Sve nas to potiče da težimo boljem i ugodnijem životu, te potiče na činjenje promjena. Ovime zapravo dajemo odgovor na pitanje “KAKO ŽIVIMO”, te nastojimo svoje potrebe i želje održavati na ciljanoj (optimalnoj) razini zadovoljenja: ostati siti, zbrinuti, na sigurnom, okruženi ljudima koje volimo, zabavljati se, učiti i informirati, i drugo… Ali dobro znamo da možemo nagomilavati užitke i bogatstva, a nikada se ne osjećati potpunima i sretnima. Sve to “KAKO živimo” i “kako bismo željeli živjeti” otkriva se kao nedovoljno, pokvarljivo i prazno ako ne znamo čemu sve to tj. “ZAŠTO” živimo.

Drugo nezadovoljstvo – nezadovoljstvo životom na zemlji općenito – nam je također svima zajedničko i prirodno. To je zapravo osjećaj nedostatnosti ovoga života. Kao da nam ovaj život nije dovoljan i uvijek želimo nešto značajnije od onoga što imamo. Ta čežnja dolazi iz temelja našeg bića (našeg duha) da pronađe svoje ispunjenje. Nezadovoljstvo jer težimo nečemu većem od života samog, umanjuje se tijekom pronalaženja odgovora na pitanje “ZAŠTO živimo”.

Naša nezadovoljstva dolaze od Boga i u Bogu se preobražavaju

Bog je u nas usadio sve ove čežnje i nezadovoljstva. Sukladno tome, darovao nam je i sredstva da ostvarujemo svoj život i pronalazimo zadovoljstvo – i u načinu, ali i u smislu života. No razdor u čovjeku nastaje kada u pokušaju odgovaranja na pitanje “ZAŠTO”, uporno nadodaje i pretjeruje u odgovaranju na “KAKO” tj. kada se fokusira samo na osjetilna zadovoljstva života, umjesto na pronalazak duhovnih i smislenih zadovoljstava. Ako na čežnju svog bića da spoznamo smisao i dubine života, odgovaramo krivim odgovorima (ili to pokušavamo ignorirati), uvijek ćemo biti nezadovoljni i frustrirani svojim životom, ma koliko god blagostanje i materijalno bogatstvo uživali. Traganje za smislom, za nečim većim od preživljavanja i života samoga, u svakome je od nas. To je naša prirodna zamisao da naše postojanje ima svoju vrijednost i da smo mi vrijedni života. To je zapravo naša iskonska motivacija za vječnim životom i za Bogom – želimo izbjeći zlo i patnju ovoga svijeta, te živjeti nešto bolje i više od ovoga života sada. Naš je to nutarnji poriv da se razvijemo onako kako nas je Bog zamislio. Ako to ne ostvarujemo, ostajemo nezadovoljni. Što smo dalje od spoznavanja Boga, to smo u biti nesretniji.

Jedino traženjem i spoznavanjem Boga, svoje čežnje za nečim većim od života možemo preobraziti u istinsko ispunjenje i zadovoljstvo – samo tako možemo osjetiti i živjeti puninu života.

I dok tražimo i dobivamo odgovore na “ZAŠTO živimo”, uz njih ćemo otkriti i odgovarajuće recepte, ali i mjeru za “KAKO živjeti”. I zato ako želimo živjeti pravi život, hrabro krenimo od postavljanja pravih pitanja.

Sanja Martinović

Foto: Shutterstock.com