Sta ce fratar rec

Šta će fratar reć’? Ova rečenica ima dvostruku ili možda čak i stostruku oštricu. Čuje se ponekad u našem podneblju. Mislim da je to strah od prozivanja. Živimo u malim sredinama, pa se ne usuđujemo baš napraviti neke stvari koje bismo napravili negdje na drugom kraju svijeta, kao anonimci. Ovdje svatko zna svakoga. Doći će i do fratra glas o tome i tome i onda će me se još provlačiti po propovjedaonicama i biti ću primjer na tečajevima za brak. Dočim, da živim u New Yorku i da završim na ispumpavanju nakon cjelonoćne pijanke na Veliki petak, to nitko živ ne bi saznao. I ne bi mi bilo ni na kraj pameti šta će reć’ fratar.

Jedno je čuti, a drugo poslušati. Dvije su to različite stavke, dva različita svijeta. I, rekao bih, da postoji jedan čitav drugi svijet između ta dva svijeta. Što to uopće fratar govori i tko ga uopće sluša? Ima ona jedna pojava u našem narodu koja se, vjerujem, vuče u još mnogim krajevima. Dakle, bitno je zapamtiti po kome je bilo Evanđelje i time dokazati da si bio na misi. O čemu je bilo Evanđelje, o čemu je bila riječ i o čemu se govorilo u propovijedi: taj dio priče nije baš toliko ni bitan. Ta o fratru ionako znamo već tisuću (hiljadu) nejednakih, i što će nam on uopće pričati. Bolje bi bilo da sjedne i šuti. No, kad sjedne i šuti, opet nije dobro. Ne znamo što bismo sad trebali raditi. Neka ipak izmoli svoje, neka govori, nek’ se ne šuti. I po mogućnosti da to bude što prije, da što prije završi, kuha se ručak, ohladi se kava…

Šta će fratar reć’? Izgleda mi veći problem u tome tko će ga slušati. Ali nije nebitan i sadržaj koji će fratar imati u svojim riječima. Kome će se taj fratar pokušati svidjeti? Bogu ili ljudima? Kome će pokušati ugoditi svojim riječima? Taj i takav mi se fratar sviđa koji se više pokušava svidjeti Bogu, ne mareći što će selo reći. Takav mi se i vjernik sviđa. Onaj koji se ne trudi svidjeti nekom fratru svojim razmišljanjima, pjesmicama ili projektima. Bogu se svidjeti. Riječi svetog Pavla apostola su vrlo oštre. Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga (Gal 1,10). Taj fratar, odakle progovara, o čemu progovara, što govori – nije ni to nebitno. Njegov glas – je li to Božji glas? Je li posvetio svoj glas i svoje riječi onome tko ga je pozvao i u čije ime govori? Boji li se progovarati o onome što nije dobro? Boji li se govoriti u Božje ime? Taj fratar je li svjestan da nije više svoj nego Božji? Veliko je to davanje i velika je to milost. Biti Božji izabranik. Prorok. Sluga. Učenik.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Nije fratrov posao prepričavati tračeve ili blebetati u kojoj god prilici stigne. Njegov posao je prenositi Božju riječ. U svakoj prilici. Bilo to zgodno ili nezgodno, da se opet poslužim rječnikom svetog Pavla. Tako da se onaj netko tko se pita – a šta će fratar reć’? – ne pita to zbog toga što do fratra stigne svaki trač, nego što je taj fratar Božji glasnik. A taj fratar mora živjeti od Božje Riječi. Ona mu mora biti bliska. Ona mora pročistiti njegov rječnik. Ona ga mora ‘istraumatizirati’. Mora od nje biti ‘isfrustriran’. Mora od nje biti ‘isprovociran’. Ne smije mu biti svejedno kad je čuje ili pročita, kad je se sjeti… Živa Božja Riječ je fratrova hrana, bez koje će taj fratar biti obično klepetalo i prazna vreća, vješalica ili strašilo. S Božjom Riječi vjerojatno neće biti poželjan u svakom društvu i neće ga svatko htjeti ni vidjeti ni čuti. Ali s Božjom Riječi će biti siguran da je na pravom putu. Jer Duh Božji će biti na njemu i blizu njega. Jer opet, kome to treba taj fratar ugađati, Bogu ili ljudima?

Fratar pun Duha. Ne fratar opsjednut propisima i zakonima poput onih svećenika, pismoznanaca i farizeja iz Isusovog vremena. Nego fratar koji živi i govori iz snage Duha koja ga osvaja iz dana u dan. Onda će se situacija stubokom promijeniti. Više neće netko iz straha govoriti ono šta će reć’ fratar, nego će ići k tom fratru i pitati ima li mu što reći…

fra Željko Barbarić

Ostale tekstove iz kolumne ovoga autora potražite ovdje.