Ma tko još može svoj križ smatrati blagoslovom?! Tko to još može patnju nazvati preobrazbom?! Danas, u vremenu kada je više gladi nego izobilja, kada se hrana u bogatim kućama baca, a siromahe se tjera s vrata; danas kada je obiteljskih problema više nego ikada a nepoznatih bolesti unatoč tolikoj znanosti još toliko puno da se iz svake obitelji može nabrojati netko psihički ili fizički neizlječivo bolestan, pitam se što mi može reći blagdan Uzvišenja Svetoga Križa? Kako križ može biti uzvišen, jer ako je Kristov Križ poruka i nama, što nam taj Križ može reći danas?

Isus

Razmišljajući o ljudima koji me okružuju i pokušavajući odgonetnuti tajnu zašto nema odgovora na neke probleme i poteškoće na koje oni nailaze, pogled mi je došao na križ, Kristov križ! I gledajući ga, ne vidim ništa novo nego li sam dosad uočavala, ali sam Ga upitala: „Bože što mi Tvoj križ može reći danas? Što taj Tvoj križ može reći ljudima oko mene koje pritišću toliki križevi?“. I nije bilo odgovora. Ostala sam tako u tišini u maloj kapelici dok se mračak već spuštao. Žmireći i nekako puštajući Bogu da sunča moju nutrinu, počela sam razmišljati o Kristovim prikovanim rukama koje nisu više nikoga mogle zagrliti, ni na koga staviti ruku, a sve iz ljubavi! Pa kako ljubav može dovesti do robovanja drvetu s kojeg ništa ne možeš učiniti? Kako da je Bog odabrao šutnju s križa umjesto gromova i velike vojske? Zašto je Bog odlučio dopustiti čovjeku da Ga „zarobi“, pribije na drvo i ogoli Ga? Isus, Gospodar, bio je poput roba svojih stvorova, ali zašto? Pomislila sam na naše križeve i  na to kako danas nedostaje žrtve iz ljubavi, odricanja i šutnje radi ljubavi. To je taj Kristov Križ koji je i naš put! Ali zašto je Bog „uzvišen“ na križu s kojeg je izgledao najjadnije i najslabije? I kao lampica iznad glave, pojavila se misao: „SLOBODAN OD SEBE, UMRO SAM ZA TEBE!“ i u tom trenutku shvatih – sloboda i ljubav! To je poruka križa nama danas!

Na križu bila je preočita Kristova slabost, Njegova ljudska dimenzija. Mnoge je razočarao jer nije sišao s križa i preobrazio svijet sa silnom vojskom anđela nego je jednostavno u tišini izdahnuo! I trenutak našeg spasenja kao da je bio neznatan, nevidljiv! A BOG JE POKAZAO SVAKOM ČOVJEKU DA SE NE BOJI BITI ČOVJEK, da se ne boji biti prikovan i za krevet i za križeve svoga života jer je to put slobode, put ljubavi. I kakve veze ima sada sloboda s tim križem gdje se vidi prikovanost?! Upravo sloboda daje mogućnost opredjeljenja iz ljubavi! Ako me u mom životu prati križ neke bolesti, ja mogu iz ljubavi prema onima koji me paze i njeguju opredijeliti se za tu patnju kako bi moje trpljenje bilo za njihovo spasenje!

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Sam Bog nije se bojao svoje ljudskosti a mi ljudi kao da se bojimo biti slabi i grešni pred drugima. Stavljamo maske želeći biti savršeni i bolji od drugih! I tu je problem jer ako sam neuspješan osjećam se manje vrijednim, ako sam bolestan osjećam da ne držim konce svog života u svojim rukama, a tako je teško predati u Božje ruke i svoj život i svoju situaciju, obitelj i križeve! Katkad nam Bog ne odgovori jer traži šutnju s tvoga križa, a katkad je to znak da ti Božja šutnja više može progovoriti od Njegove Riječi!

Čovječe, križ je svaki težak, nikome on nije ugodan, ali je tu da sazriješ, da porasteš u vjeri i da naučiš šutjeti, da se ne bojiš svojih slabosti i da se ne skrivaš od drugih. Kristov križ je uzvišen jer ti preko njega dolazi poruka da je TRPLJENJE IZ LJUBAVI PUT DO NEBA, da je žrtva i odricanje jedini put do potpune slobode koliko god to nelogično zvučalo. Jer On, Gospodar svih Gospodara dao je svoje ruke i noge da ih prikuju kako bi ti bio slobodan. Dopustio je da budeš uvjeren u Njegovu slabost kako bi On ponio tvoje slabosti. Šutio je na prozivke kako bi tvoj jezik očistio i pokazao ti da je šutnja put do upoznavanja Božje volje, da je šutnja katkad milosno sredstvo u trpljenju gdje ti sam Bog može progovoriti. A sve to jer je On prvi umro za nas! Blagoslovljena vam ova predivna svetkovina!

s. Marija Pia Tadijanov

Foto: Shutterstock.com