Isus

Razmišljajući o ljudima koji me okružuju i pokušavajući odgonetnuti tajnu zašto nema odgovora na neke probleme i poteškoće na koje oni nailaze, pogled mi je došao na križ, Kristov križ! I gledajući ga, ne vidim ništa novo nego li sam dosad uočavala, ali sam Ga upitala: „Bože što mi Tvoj križ može reći danas? Što taj Tvoj križ može reći ljudima oko mene koje pritišću toliki križevi?“. I nije bilo odgovora. Ostala sam tako u tišini u maloj kapelici dok se mračak već spuštao. Žmireći i nekako puštajući Bogu da sunča moju nutrinu, počela sam razmišljati o Kristovim prikovanim rukama koje nisu više nikoga mogle zagrliti, ni na koga staviti ruku, a sve iz ljubavi! Pa kako ljubav može dovesti do robovanja drvetu s kojeg ništa ne možeš učiniti? Kako da je Bog odabrao šutnju s križa umjesto gromova i velike vojske? Zašto je Bog odlučio dopustiti čovjeku da Ga „zarobi“, pribije na drvo i ogoli Ga? Isus, Gospodar, bio je poput roba svojih stvorova, ali zašto? Pomislila sam na naše križeve i  na to kako danas nedostaje žrtve iz ljubavi, odricanja i šutnje radi ljubavi. To je taj Kristov Križ koji je i naš put! Ali zašto je Bog „uzvišen“ na križu s kojeg je izgledao najjadnije i najslabije? I kao lampica iznad glave, pojavila se misao: „SLOBODAN OD SEBE, UMRO SAM ZA TEBE!“ i u tom trenutku shvatih – sloboda i ljubav! To je poruka križa nama danas!

Na križu bila je preočita Kristova slabost, Njegova ljudska dimenzija. Mnoge je razočarao jer nije sišao s križa i preobrazio svijet sa silnom vojskom anđela nego je jednostavno u tišini izdahnuo! I trenutak našeg spasenja kao da je bio neznatan, nevidljiv! A BOG JE POKAZAO SVAKOM ČOVJEKU DA SE NE BOJI BITI ČOVJEK, da se ne boji biti prikovan i za krevet i za križeve svoga života jer je to put slobode, put ljubavi. I kakve veze ima sada sloboda s tim križem gdje se vidi prikovanost?! Upravo sloboda daje mogućnost opredjeljenja iz ljubavi! Ako me u mom životu prati križ neke bolesti, ja mogu iz ljubavi prema onima koji me paze i njeguju opredijeliti se za tu patnju kako bi moje trpljenje bilo za njihovo spasenje!

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Sam Bog nije se bojao svoje ljudskosti a mi ljudi kao da se bojimo biti slabi i grešni pred drugima. Stavljamo maske želeći biti savršeni i bolji od drugih! I tu je problem jer ako sam neuspješan osjećam se manje vrijednim, ako sam bolestan osjećam da ne držim konce svog života u svojim rukama, a tako je teško predati u Božje ruke i svoj život i svoju situaciju, obitelj i križeve! Katkad nam Bog ne odgovori jer traži šutnju s tvoga križa, a katkad je to znak da ti Božja šutnja više može progovoriti od Njegove Riječi!

Čovječe, križ je svaki težak, nikome on nije ugodan, ali je tu da sazriješ, da porasteš u vjeri i da naučiš šutjeti, da se ne bojiš svojih slabosti i da se ne skrivaš od drugih. Kristov križ je uzvišen jer ti preko njega dolazi poruka da je TRPLJENJE IZ LJUBAVI PUT DO NEBA, da je žrtva i odricanje jedini put do potpune slobode koliko god to nelogično zvučalo. Jer On, Gospodar svih Gospodara dao je svoje ruke i noge da ih prikuju kako bi ti bio slobodan. Dopustio je da budeš uvjeren u Njegovu slabost kako bi On ponio tvoje slabosti. Šutio je na prozivke kako bi tvoj jezik očistio i pokazao ti da je šutnja put do upoznavanja Božje volje, da je šutnja katkad milosno sredstvo u trpljenju gdje ti sam Bog može progovoriti. A sve to jer je On prvi umro za nas! Blagoslovljena vam ova predivna svetkovina!

s. Marija Pia Tadijanov

Foto: Shutterstock.com