Pater Perica u razgovoru s voditeljem Ivom Džebom objasnio je u čemu je razliku između Isusovačke službe za izbjeglice i ostalih humanitarnih organizacija koje se brinu za ljude koji bježe iz svojih matičnih zemalja. Iznio je podatak da je Republika Hrvatska ove godine odobrila azil tek za nekolicinu izbjeglica koji su izrazili želju za ostanak u zemlji te kazao kako to nije financijsko opterećenje za RH jer troškove boravka svih izbjeglica pokriva Europska unija.

Govoreći o kršćanskom odnosu prema izbjeglicama, voditelj JRS-a za Jugoistočnu Europu upozorio je na populističke elemente koji dok s jedne strane naglašavaju obranu kršćanskog identiteta Europe, s druge strane vjernicima nude “kršćanstvo bez križa” i brige za drugoga.

Prema riječima patera Perice, Katolička Crkva ima odgovor na to kako najbolje izgraditi suživot s osobama koje dolaze iz drugih zemalja, a to nije niti multikulturalizam niti asimilacija nego interkulturalizam te objasnio u čemu je razlika između tih pojmova.

Hrvatski isusovac naglasio je kako ‘narod’ nije zatvorena kategorija te kako povijesno gledano oni narodi koji su zatvoreni u sebe propadaju. Objasnio je i razliku u shvaćanju pojmova migranata i izbjeglica te rastumačio kako Crkva definira te pojmove. O čemu je još bilo razgovora u prvoj sezoni novog Podcasta Bitno.net-a pogledajte sami.