Proteklih je godina obrazovanje često bilo u žarištu javnog i medijskog interesa, no svaka rasprava o njemu zaobilazila je ključna pitanja o samoj svrsi obrazovanja i načinima kako tu svrhu postići na zadovoljstvo kako đaka i studenata tako i ostatka društva.

Da bismo dobili odgovore na ta pitanja u našem sedmom podcastu Na Areopagu, krenuli smo od samih početaka organiziranog obrazovanja u antičkoj Grčkoj, pa preko srednjovjekovne ideje sveučilišta stigli do današnjeg pogleda na obrazovanje.

U središtu rasprave bila je, između ostaloga, i promjena uloge obrazovanja, koja je od nekadašnje izgradnje cjelovitog građanina ili cjelovite osobe u naše vrijeme sve češće promatrana kao izučavanje pojedinaca za tržište rada.

U drugom dijelu emisije posvetili smo se ulozi Akademske zajednice u suvremenom dobu, s posebnim osvrtom na ulogu kršćanskih (katoličkih) sveučilištaraca. Pred sam kraj spomenuli smo i malo spominjanu, ali vrlo važnu, ulogu dokolice kao jednog od uvjeta svakog kvalitetnog obrazovanja.

Gosti emisije bili su: Trpimir Vedriš, Dan Đaković i Hrvoje Vargić.

Bitno.net