Doritos reklama

“Potpuno apsurdna situacija”, tako je većina ozbiljnijih i svjetonazorski neostrašćenih medija opisala reakciju nekih pro-choice grupa na reklamu za čips Doritos, prikazanu u vrijeme Super Bowla, finala američke nogometne lige.

U čemu je problem?

Reklama prikazuje par koji je na ultrazvuku i pregledu svoje nerođene bebe. Mama je zgrožena jer tata cijelo vrijeme jede čips. U jednom trenutku dijete u utrobi počinje reagirati na čips i pruža ruke za grickalicom, kao da je želi uzeti. Naposljetku, mama je iživcirana i uzima vrećicu iz tatine ruke, te je baca na drugi kraj sobe. I tada dijete reagira strastveno i baca se za čipsom, odlučuje se roditi…

Dakle, jedna bezazlena, prilično duhovita i marketinški učinkovita reklama.

Međutim, Nacionalna liga za pravo na abortus (NARAL) ne vidi je takvom. Smatra je opasnom jer “humanizira fetus”.

Tako su i objavili na svom Twitteru, usput prigovarajući reklami da je “seksistička” jer prikazuje oca kao “nezainteresiranog”.

Aktivisti iz NARAL-a smatraju kako je reklama zapravo “taktika” protiv “prava na izbor”.

“U kušnji smo ih pitati na prigovor o ‘humanizaciji fetusa’: Pa, što mislite da je u ženskoj utrobi? Majmun? Zec?” napisao je u svom komentaru biskup pomoćni Los Angelesa Robert Barron.

U tom komentaru apsurdne i nepotrebne reakcije na bezazlenu reklamu Barron je napisao i kako je prigovor pro-choice udruga doista smiješan, ali da se iza njega krije jedna dosljedna izokrenuta logika.

“Prema NARAL-u, dijete u majčinoj utrobi ne smije biti humanizirano, jer bi apsolutno pravo na ubojstvo tog djeteta u svakoj fazi njegova prenatalnog razvoja bilo osporeno. A u našoj državi to je pravo prošireno čak i na trenutak kada dijete izlazi iz majke (“abortus pri djelomičnom porodu) ili čak i nakon njegova rođenja jer mnoge savezne države ne zabranjuju ubojstvo djeteta koje je čudesno preživjelo abortus. Riječ je o sljedećem: unatoč svim dokazima koji govore suprotno, nerođeni nisu ljudi jer zagovornici pobačaja ne žele da oni to budu”, napisao je Barron koji je u svom tekstu cijelu priču o negiranju stvarnosti opisao kao “povratak” voluntarizma, pogrešne i apsurdne filozofske pozicije s čijim se teološkim implikacijama obračunao još sv. Toma Akvinski. Cijeli tekst biskupa (na engleskom) možete pročitati OVDJE.

Pogledajte video:

Goran Andrijanić | Bitno.net