Beba

Pro-life pokret u Poljskoj ostvario je u srijedu veliku pobjedu u nacionalnom parlamentu Sejmu – zastupnici su velikom većinom odbacili zakonski prijedlog stranačkog kluba Pokret Palikota (RP) kojim se tražila potpuna legalizacija abortusa, te, što je još važnije, istodobno poslali na daljnju doradu zakonski prijedlog Solidarne Poljske (SP) kojim se traži uvođenje zabrane abortusa i u slučajevima teške ili neizlječive bolesti ploda, čime su izgledi za konačno pretvaranje toga prijedloga u zakon značajno povećani.

Na isti dan, dakle, Sejm je glasao o dva prijedloga koji žele promijeniti postojeću zakonsku regulativu o abortusu u Poljskoj, ali na različite načine. Prijedlog RP-a, kojim se  željelo ukinuti zakonska ograničenja abortusa, doživio je fijasko (kao, uostalom i ostale antikršćanske inicijative stranke poduzetnika Janusza Palikota). Protiv njega je glasalo 365 zastupnika, 60 je glasalo za njega, a sedmero zastupnika bili su suzdržani. Prijedlog je tražio dopuštanje abortusa na zahtjev majke u prvih 12 tjedana trudnoće, kao i nakon toga u slučajevima neizlječive bolesti ploda, ugroženosti života majke ili ako je majka zatrudnjela nakon silovanja.

Drugi prijedlog, onaj SP-a, stranke koja je nastala odcjepljenjem od najveće konzervativne oporbene stranke Pravo i pravednost (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, predlaže zabranu abortusa u slučajevima teške bolesti ploda (poput Downova sindroma) ili bolesti koja ugrožava život nerođenog djeteta. Riječ je, dakle, o zabrani eugeničkog abortusa koji je u Poljskoj trenutačno dopušten. Zakonska inicijativa SP-a, činilo se do jučer, nije imala velikih šansi za uspjeh u parlamentu. Iako su zastupnici PiS-a i SP-a spremno stavili svoje dnevno-političke sukobe na stranu i pokazali jedinstvo po pitanjima katoličkog morala, pa je tako PiS najavio kako će bezrezervno podržati zakonski prijedlog, sve oči bile su okrenute prema zastupničkom klubu vladajuće Građanske platforme (PO). Čelništvo ove stranke desnog centra najavilo je kako će već nakon prvog čitanja odbaciti zakonski prijedlog, ali zastupnici iz konzervativne frakcije stranke poručili su kako ih u ovom slučaju ne zanima stranačka disciplina, te će glasati prema vlastitoj savjesti, za zabranu eugeničkog abortusa. To se i dogodilo i to u većoj mjeri nego što je itko očekivao – 40 zastupnika PO-a glasalo je protiv odbacivanja zakonskog prijedloga, kao i 19 zastupnika PSL-a, stranke koja je u koaliciji s PO-om. Zahvaljujući njihovim glasovima (ukupno 189 zastupnika glasalo je za odbacivanje zakona, 207 je bilo protiv odbacivanja, a 30 ih je bilo suzdržano), zakon je preživio prvo čitanje, poslan je na doradu u povjerenstvo Sejma i sada postoje veće šanse da bi naposljetku mogao biti i usvojen.

Ako biraš život

“Veliki uspjeh u obrani života”, tako su poljski katolički mediji opisali ishod glasanja u Sejmu istodobno upozoravajući kako je put prema konačnom usvajanju zakona tek započeo, te da se svi trebaju uključiti u kampanju za zabranu eugeničkih pobačaja.

Inače, katolički vjernici u Hrvatskoj ovih dana su pratili zbivanja u Poljskoj kroz post i molitvu. Nakon zamolbe poljskih katoličkih udruga, Krešimir Miletić iz udruge Vigilare pokrenuo je molitvenu inicijativu na nakanu ishoda glasanja u Sejmu na koju se odazvao veliki broj vjernika.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com