Misa

U svome blagoslovu upućenom Svećeničkom bratstvu svetog Petra povodom proslave 25. godišnjice njihova osnutka, papa Franjo je naglasio da “služenje izvanrednog oblika rimskog obreda (tradicionalne latinske mise, op. autora) pomaže nam bolje shvatiti provedbu načela Drugoga vatikanskog koncila, ostajući pritom vjerni živoj tradiciji Crkve”.

Svećeničko bratstvo svetog Petra trenutno ima 400 članova u cijelom svijetu, od čega su 244 svećenika i 153 sjemeništarca. Osnovano je 1988. radi onih koji su htjeli nastaviti služiti misu po misalu Ivana XXIII. iz 1962., zadnjem misalu koji je predstavljen prije postkoncilske liturgijske reforme, a nisu htjeli više nasljedovati nadbiskupa Marcela Lefebvrea koji je tada bio ekskomuniciran zbog ređenja novih biskupa bez odobrenja Svetog Oca. 

Papa Franjo je potaknuo Bratstvo da “aktivno sudjeluje u svjetskoj misiji Crkve koristeći svoju osobnu karizmu, živeći svetim životom i prenoseći vjeru na kreativne i velikodušne načine”. 

Papa je također nedavno izjavio “da nema ništa protiv tradicionalne latinske mise, laika i udruga koji ju slijede”, rekao je kardinal Dario Castrillon Hoyos za Vatican Insider

Kardinal Hoyos je bivši prefekt Kongregacije za kler i predsjednik komisije Ecclesia Dei koja se bavi odnosima između Rima i Svećeničkog bratstva sv. Pia X. i ostalih grupacija, bratstava i redova koji služe misu po izvanrednom obliku rimskog obreda tj. tradicionalnu latinsku misu. 

Kardinal Hoyos je u obraćanju članovima pokreta Una Voce International, jednog od udruženje koje promoviraju tradicionalnu latinsku misu, rekao: 
– Papa mi je tijekom nedavne audijencije rekao da nema ništa protiv izvanrednog oblika rimskog obreda niti protiv onih koji ga slave i koji šire znanje o njemu prema duhu motu proprija Summorum Pontificum pape Benedikta XVI. 

Kardinal Hoyos se također osvrnuo na situaciju jednog od najplodnijih redova u Crkvi, Franjevaca od Bezgrešne, koji je zbog raznih prepiranja unutar vlastitih redova postavljen pod nadzor vanjskog poglavara. 

– Naglasio bih da nisam tijekom svog sastanka s Papom razgovarao o ovom slučaju. Imam druge izvore, no mogu sa sigurnošću reći da je inzistiranje na slavljenju novog obreda mise i potreba za dozvolom za slavljenje starog obreda unutar ove franjevačke zajednice odgovor na tenzije unutar reda, a ne zbog neke negativne osude tradicionalne liturgije.

Z.Ć. | Bitno.net