Papa Franjo

Milosrđe i opraštanje ne bi trebali ostati tek lijepe riječi, već ih je potrebno provoditi u djelo u svakodnevnom životu, poručio je papa Franjo u današnjoj katehezi na općoj audijenciji koju je posvetio Jubileju milosrđa, prenosi IKA. Jubilej je diljem svijeta, ne samo u Rimu. Želio sam da taj znak svetih vrata bude prisutan u svakoj mjesnoj Crkvi, da Jubilej milosrđa može postati iskustvo svake osobe, rekao je Papa.

Ljubav i opraštanje su vidljivi i konkretni znak da je vjera preobrazila naše srce i omogućuje nam izraziti u nama sâm Božji život. Ljubiti i opraštati kao što Bog ljubi i oprašta. To je program života koji ne zna za prekide ili iznimke, već nas potiče uvijek ići dalje, neumorno i bez prestanka, sa sigurnošću da nas podupire Božja očinska prisutnost.

Proći kroz Sveta vrata je znak našeg povjerenja u Gospodina Isusa. Dok prolazimo kroz ta vrata dobro se sjetiti da moramo držati širom otvorena također vrata našeg srca. Sveta godina neće dati mnogo ploda ako vrata našeg srca ne puste Krista koji nas potiče ići prema drugima, kako bismo im donijeli njegovu ljubav. Dakle, kao što Sveta vrata ostaju otvorena, jer je to znak prihvaćanja kojim Bog prihvaća nas, tako neka i naša vrata, vrata našeg srca, budu uvijek širom otvorena kako ne bismo isključili nikoga, poručio je Papa.

Važan znak Jubileja je i ispovijed. Pristupiti sakramentu kojim bivamo pomireni s Bogom isto je što i imati izravno iskustvo njegova milosrđa. To znači naći Oca koji oprašta: Bog oprašta sve. Bog nas razumije i u našim ograničenjima, razumije nas i u našim proturječjima. I ne samo to, on nam svojom ljubavlju govori da upravo kad priznamo svoje grijehe on nam biva još bliži i potiče nas gledati prema naprijed. Kaže i nešto više: da kad priznamo svoje grijehe i zatražimo oproštenje, na nebu zavlada slavlje. Isus slavi: to je Njegovo milosrđe: ne dajmo se obeshrabriti. Naprijed, naprijed s tim!, poručio je Papa vjernicima.

U svom obraćanju vjernicima na različitim jezicima Papa se obratio i slovenskim hodočasnicima izrazivši svoje divljenje Crkvi u Sloveniji zbog njezina zauzimanja za obitelj te je potaknuo sve, a napose vlasti, da podupiru obitelj.

IKA | Bitno.net