Kršćanska je vjera kvasac kulture

Kršćanska je vjera kvasac kulture i svjetlost za pamet, poticaj za razvijanje svih njezinih pozitivnih sposobnosti, a za istinsko dobro čovjeka – misao je pape Benedikta XVI. u poruci, koju je potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, upućenoj u prigodi 88. dana za Katoličko sveučilište Presvetoga Srca, koji se slavio u nedjelju, 22. travnja, a kojemu je tema „Budućnost zemlje u srcu mladih“.

Papa

Navodeći riječi saborske konstitucije ‘Gaudium et spes’ (Radost i nada), poruka podsjeća da je budućnost čovječanstva stavljena u ruke onih koji su sposobni prenijeti budućim naraštajima razloge života i nade. U tom je smislu Katoličko sveučilište pozvano ostati vjerno svojemu kršćanskom identitetu, te promicati cjeloviti odgoj osobe, ukorijenjen u uzvišeno njegovanje znanja, gdje se znanost pretvara u mudrost, i gdje subjekt nije podijeljen između vrednota i spoznaja, nego prima njihov spoj, i to na obzoru općega humanizma. Ono što sveučilište čini „katoličkim“ – prema Papinim riječima – jest upravo zauzimanje u odgoju čovjeka u svim njegovim dimenzijama, uključujući i onu duhovnu.

Vjera onoga, naime, koji ima iskustvo susreta s Isusom Kristom kao stvarnom nazočnošću, snaga je koja preobražava osobni život i potiče na zauzimanje za druge, i velika je snaga za društvenu obnovu – stoji nadalje u poruci. A to oslanjanje na vjeru u Krista, kao svjetlosti koja širi ljudski razum i tješi duh, određuje vjerodostojnost obrade znanja na Katoličkom sveučilištu, njegovu kulturnu i pedagošku osobitost, te dijalektiku stajališta koja ga opravdano obogaćuje.

U tom smislu valja voditi računa o tomu, i snažno isticati, da je kršćanska vjera kvasac kulture i svjetlost za pamet, te poticaj za razvijanje svih njezinih pozitivnih sposobnosti, a za istinsko dobro čovjeka; te da ona, ništa ne namećući nego uvjeravajući razumnim dokazima, ocrtava antropološku pozadinu nenadmašive vrijednosti za razradu valjanih pedagoških putova – stoji u poruci, u kojoj se na kraju ističe da je zadaća Crkve doći do čovjeka tamo gdje on živi, uči, radi, trpi, gdje se okrjepljuje; pomoći mu da otkrije plodnost Evanđelja za njegov svakodnevni život, osobni i društveni. Evanđelje je, naime, u stanju prosvijetliti i usmjeriti rješenje životnih pitanja za budućnost čovječanstva – istaknuto je u poruci upućenoj Katoličkom sveučilištu Presvetoga Srca.(rv/bitno.net)Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare