Britanski BBC je objavio, a mnogi hrvatski mediji masovno prenijeli, otkriće “tajnih” pisama sv. Ivana Pavla II. koja ukazuju na, kako je to jedan portal prenio, “emotivno prijateljstvo s udanom ženom“.

Radi se o Anna-Teresi Tymieniecki, poljskoj filozofkinji s kojom je Papa gajio duboko prijateljstvo i razmijenio brojna pisma. Hrvatski mediji dodali su toj vijesti jednu dozu senzacionalizma, svojstvenu njima, pa su tako naglašavali riječi i sintagme kao što su “otkriti”, “tajna pisma”, “intiman odnos” i “udana žena” (vidi OVDJE.).

Međutim izgleda kako BBC-jev dokumentarac ‘Panorama: Tajna pisma pape Ivana Pavla II.‘, napravljen od strane novinara Edwarda Stourtona, ipak nije otkrio ništa što o poljskom svecu već nije napisano i objavljeno. Naime službeni Vatikan oglasio se na ove vijesti objavivši kako dokumentarac ne sadrži nikakva “velika otkrića”.

Zamjenik direktora Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, tako je izjavio: “Što se tiče izvještaja BBC-ja, nije nikakvo veliko otkriće da je papa Ivan Pavao II. ostvario duboka prijateljstva s različitim ljudima, muškarcima i ženama. To nikoga neće šokirati.”

Poljska nacionalna knjižnica, kojoj su pisma prodana 2008. i u čijem se vlasništvu nalaze, također je izdala priopćenje u kojem tvrdi kako ništa “otkriveno” u pismima “nije niti tajna niti neobično”.

“Objave u medijima nemaju osnovu u sadržaju pisama koje je Ivan Pavao II. pisao Anna-Teresi Tymieniecki, a koja se nalaze u arhivima Poljske nacionalne knjižnice. Prijateljstvo opisano u medijima već je poznato i obrađeno u mnogim publikacijama”, piše u službenom priopćenju knjižnice.

U dokumentarcu nisu prikazana pisma koja je Anna-Teresa slala Svetom Ocu, tako da se zapravo i ne zna kontekst njihovih razgovora i pitanja na koja je omiljeni Papa odgovarao.

Sama Anna-Teresa komentirala je ta pisma još 1996. Naime poznati američki istraživački novinar Carl Bernstein (jedan od novinara koji su radili na skandalu Watergate) i vatikanolog Marco Politi, objavili su te godine knjigu His Holiness u kojem su dvadesetak stranica posvetili upravo njoj. Tom prilikom Anna-Teresa je na pitanje je li ikad razvila romantičan odnos sa Svetim Oce odgovorila: “Ne, nikad se nisam zaljubila u kardinala. Kako bih se mogla zaljubiti u sredovječnog svećenika? Uostalom ja sam udana žena.”

Čini se kako su “tajna pisma sv. Ivana Pavla II.” zapravo samo recikliranje dvadeset godina starih vijesti za nove potrebe.

Tino Krvavica | Bitno.net