Libanonski patrijarh Bechara Rai pozvao je terorističku skupinu “Islamska država” na dijalog. “Ljudskost je jedino što s vama dijelimo. Razgovarajmo i na tom temelju potražimo razumijevanje”, rekao je poglavar maronita, kako prenosi libanonski list “Daily Star” 24. srpnja. Maronitska Crkva, koja je u jedinstvu s Rimom, najveća je kršćanska zajednica u Libanonu. 

“Vi se oslanjate na govor oružja, terorizma, nasilja i utjecaja, a mi se oslanjamo na jezik dijaloga, razumijevanja i poštovanja drugih”, rekao je Rai. Istodobno je zapitao islamiste, što su učinili kršćani u Mosulu i drugdje u Iraku, “da ih se tretira s takvom mržnjom i klevetama”. 

Teroristička skupina “Islamska država”, koja je tijekom posljednjih mjeseci pod svoju kontrolu stavila dijelove Iraka i Sirije, prije tjedan dana je i posljednje preostale kršćane prijetnjama smrću istjerala iz Mosula. Prema procjenama UN-a, riječ je o oko 3000 osoba. Kršćani su u Mosulu živjeli od početaka kršćanstva, a prije američke invazije 2003. bilo ih je još oko 50.000.

IKA/Bitno.net