Sarajevo

U petak, 7. veljače gosti dnevnika na sarajevskoj Federalnoj televiziji bili su vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Na pitanje novinarke kako komentira nemire u BiH kardinal je rekao:

“Pa ja koji sam proživio cijeli rat vrlo sam potresen, gledajući paljevine koje me jako uznemiruju, jer me podsjećaju na ono što sam proživio. Zato bih htio poručiti da ovako nećemo ništa riješiti, nego ćemo samo uništiti ono što još imamo, a ionako je  puno toga uništeno. Ja razumijem građane da traže svoja prava, i u tome ih podržavam. Trebamo riješiti pitanje svih neriješenih političkih problema. Možda je ovo lekcija za nositelje vlasti i mislim da trebamo zaustaviti strasti i nasilje i demokratskim putem tražiti da ovo malo zemlje što nam je ostalo sačuvamo i izgradimo. Zato bih pozvao sve ljude, sve građane Bosne i Hercegovine da ovo pretvore u pozitivnu energiju. A onda bih na poseban način pozvao sve naše vjernike da se svatko na svoj način, kako narod veli, Bogu pomoli – Bože prosvijetli pamet onima koji imaju vlast, a nama da ugasimo svoje one negativne energije i pobudimo u sebi onu ljudskost, onu plemenitost koja može doprinijeti boljoj budućnosti”.

Zatim je Husein ef. Kavazović rekao:

“Razlozi ovoga revolta su socijalne prirode. Već dugo razlozi za takav prosvjed postoje, ali nasilje prema drugim ljudima i imovini nikada nije primjereno. Nasilje naprosto nije prihvatljivo i moramo to svi zajedno na neki način osuditi i tražiti naravno od vlasti, od politike, da bude odgovorna osjetljiva prema socijalnim problemima koje imamo. Oni su dugo već prisutni. Okretanje glave od ovoga neće  izliječiti da tako kažem ovu bolest koju trenutno imamo”.

Na pitanje novinarke što bi poručio poručio građanima, ali i vlastima kardinal Puljić je rekao:

“Kao građanin ove zemlje  i kao čovjek koji je u crkvi odgovaran za vjeru i naučavanje i morala pozvao bih čuvanje dostojanstva čovjeka. Također, volimo ovu zemlju, volimo je tako da je ne rušimo, nego da je izgrađujemo. A međunarodna zajednica i nosioci vlasti, trebali su imati sluha da ne dozvole da dođe do ovakvoga eskaliranja. Trebali su puno ranije odgovorno poduzeti svoje poteze i ja se nadam da će im ovo itekako jasno dati do znanja da moraju biti odgovorniji u vođenju ove zemlje”.

Kavazoviće je također pozvao na smirivanje situacije i dodao:

“Vlast mora otvoriti sa socijalnim grupama dijalog za konkretna rješenja. Svi moramo pokazati odgovornost prema stanju u kojem se država nalazi. I ovo što je kardinal kazao, vrijeme je da čujemo jedni druge,  da okrenemo lica jedni prema drugima, i počnemo razgovarati jedni s drugima. Ova gluhoća koja je očito vladala ovih  godina, više se ne može trpjeti. Ali, ja molim dakle sve muslimane, molim sve vjernike, molim i katolike, i pravoslavne, sve one koji su vjernici, molim sve da pokažemo odgovornost prema domovini, prema zemlji i da naravno ne činimo ništa situaciju težom nego što ona jest”.

Francisko Pavljuk | Bitno.net