Belgija postala prva država na svijetu koja dopušta usmrćivanje teško bolesne djece

Eutanazija djeca

Belgijski parlament usvojio je danas zakon kojim je legalizirana eutanazija za teško bolesnu djecu, bez ikakva dobnog ograničenja. Parlament je zakon usvojio sa 86 glasova za, 44 protiv i 12 suzdržanih.

Sada on ide na potpis belgijskom kralju, koji će ga vjerojatno potpisati, i tako će Belgija postati prva država na svijetu koja je ozakonila eutanaziju djece. Dok je danas parlament glasao, jedan čovjek je na galeriji parlamentarne dvorane uzvikivao: Ubojice!

Podsjetimo, Belgija je legalizirala eutanaziju 2002. godine, a prema donesenom zakonu svaka punoljetna osoba koja prema izjavi dva liječnika trpi „nepodnošljivu psihičku ili fizičku bol“ može zatražiti usmrćivanje, najčešće smrtonosnom injekcijom. Sada usvojenim proširenjem zakona ovaj će postupak biti omogućen maloljetnim osobama na njihov zahtjev, uz pristanak roditelja te potvrdu psihologa da dijete potpuno razumije posljedice svoje odluke. Eutanazija bi se uz to omogućila i oboljelima od Alzheimerove bolesti koji bi, nakon što im je bolest dijagnosticirana, u svjesnoj fazi mogli pristati na usmrćivanje koje bi se izvršilo u trenutku kada izgube sposobnost društvene interakcije, makar se činili sretnima i zadovoljnima. Odluku o eutanaziji donosit će liječnici.

Nadbiskup Bruxellesa Andre-Joseph Leonard bio je jedan od najglasnijih protivnika ovog zakona koji je, naravno, imao mnogo oponenata u belgijskoj javnosti. Njihove su glasove članovi belgijskog parlamenta ignorirali.

M.V., G. An. | Bitno.net