ad0928ec03df4b5e9f0b37b6bfd34a58

Biskup włocławeski Wiesław Mering napisao je pismo šefu Europskog parlamenta Martinu Schulzu u kojem mu je odgovorio na njegove tvrdnje kako se u Poljskoj ‘dogodio državni udar’, te da je ‘demokracija ugrožena’ nakon pobjede konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS).

O uvjerljivoj pobjedi PiS-a i njihovim odlučnim potezima nakon što su došli na vlast već smo pisali OVDJE. Ono što se sada događa jest jaki pritisak iz europskih centara moći – Bruxellesa i Berlina  – na stranku Jarosława Kaczyńskog. Tvrdi se kako je PiS nekim od svojih poteza ugrozio demokraciju (spor oko imenovanja ustavnih sudaca, smjena ravnatelja javnih medija), te je u Europskom parlamentu već najavljenja rasprava o stanju u Poljskoj. Sam šef parlamenta Martin Schulz izgovorio je ove ozbiljne optužbe protiv PiS, nakon čega je Varšava tražila da se ispriča, što on nikada nije učinio.

“S velikim iznenađenjem i čuđenjem pročitao sam vaše mišljenje o tome kako je u Poljskoj izvršen ‘državni udar’. Sigurno znam svoju zemlju bolje od vas, živim u njoj 70 godina. Uvjeravam vas da izbor novog predsjednika i vlade ne znače nedostatak demokracije”, napisao je biskup Włocławeka europskom političaru.

“Izbori su pokazali kako je većina građana naše zemlje željela promjene”, nastavio je biskup i dodao:

“Problem je u tome što oni koji su izgubili izbore to ne žele prihvatiti, ne žele poštivati rezultate izbora i iskorištavaju i Europski parlament za svoje interese”.

Pri čemu je aludirao na stranku Građanska platforma koja, tvrde mnogi, iskorištavaju svoje međunarodne političke veze za osporavanje legalne i legitimne vlasti u Poljskoj. U kritici PiS-a posebno su bili glasni njemački političari (među njima i socijaldemokrat Sculz), te njemački mediji. Kako pišu analitičari, nije neobično da je Njemačka, zemlja koja ima razne političke i gospodarske interese u Poljskoj loše reagirala na promjenu vlasti i dolazak nove koja neće biti spremna, za razliku od prijašnje, uvijek djelovati u skladu s željama Berlina.

Biskup Mering je, međutim, sada oštro reagirao na pritiske na njegovu domovinu.

“Nema danas u Bruxellesu političara visoke klase, ljudi koji traže zajedničko dobro svih država koji čine Europsku uniju. Politička korektnost u paru s uskogrudnošću ne pogoduje mudrosti. Kako je to svojedobno rekao Jacques Chirac: Propustili ste prigodu da budete tiho. Znam da nećete promijeniti svoje stanovište i nećete se ispričati Poljacima. Potrebna je veličina kako bi priznali svoju grešku”, napisao je biskup.

Svoje pismo napisao je još 15. prosinca, ali tek sada je ono odjeknulo u poljskim medijima.

Sam Mering je izjavio kako nije mogao šutjeti dok se o njegovoj domovini laže.

“Gospodin Schulz je na visokom položaju i njegovi neargumentirani i zlonamjerni komentari ne smiju se prešutjeti. Rimljani su govorili – tko šuti, taj se slaže. Biskup sam, ali ujedno i građanin i imam pravo izraziti svoje neslaganje na odlučan način. I to sam napravio”, poručio je.

Goran Andrijanić | Bitno.net