Manfred Lütz gostovao na “Danima kršćanske kulture” u Splitu

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” održana je tribina i susret s Manfredom Lützom, autorom knjige “Bog – Mala povijest Najvećega”.

 

Manfred Lutz

U palači Milesi 26. ožujka u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu nakladna kuća Verbum organizirala je tribinu i susret s Manfredom Lützom, autorom knjige “Bog – Mala povijest Najvećega”. Nazočne je na početku skupa pozdravila tajnica Zavoda HAZU Sandra Kumanović koja je u ime spriječenog akademika Davorina Rudolfa izrazila zadovoljstvo zbog suorganizacije i održavanja tribine uz nazočnost uglednog međunarodnog gosta.

Na tribini pod nazivom “Ateizam i vjera danas”, kojom je moderirao Verbumov glavni urednik mr. Petar Balta, njemački liječnik, psihoterapeut i teolog Manfred Lütz govorio je o izazovima koji prate suvremenog čovjeka kad se govori o ateizmu i vjeri u današnje doba. Za knjigu “Bog – Mala povijest Najvećega” dobio je književnu nagradu “Corine” u kategoriji publicistike, a knjiga je dobro primljena i kod publike o čemu svjedoči i više stotina tisuća prodanih primjeraka. Kako je sam istaknuo više je razloga zašto je želio napisati tu knjigu. Jedan od njih je i taj što smatra kako je nužno moći napisati knjigu koju će svi razumjeti, knjigu koja će pokušati odgovoriti na mnoga čovjekova pitanja. Želja mu je iznijeti činjenice, a ne uvjeravati. Najvažnije pitanje o Bogu u mnogim debatama je upravo pitanje postoji li Bog?! I ova je knjiga pokušaj da se odgovori na to pitanje na jednostavan način. Kako sam Lütz ističe, knjigu je pisao šest tjedana, a šest mjeseci mu je trebalo da provjeri točnost napisanog. Na uvid ju je dao nekolicini teologa i filozofa, znanstveniku ateistu, ali i svom mesaru za kojeg kaže da je inteligentan i praktičan čovjek, “nogama na zemlji”. Bilo mu je važno da je knjiga razumljiva i njemu, jer to znači da je razumljiva onima koji se inače ne bave teološkim znanostima.

“Uvijek sam smatrao ako Bog stvarno postoji, onda je svakom čovjeku moguće govoriti o Bogu. Pitanje o Bogu ima svatko u sebi”, rekao je Lütz na tribini i istaknuo da ga je osobito zanimalo kako će ateisti reagirati na ovu knjigu. Na pitanje moderatora tribine mr. Balte o tome kako s ozbiljnošću pristupa temi ateizma, istovremeno propitujući i sladunjavost vjere, Lütz je odgovorio kako postoje ateisti koji tvrde da su ateisti, a žive kao da Bog postoji, dok istovremeno postoje kršćani koji žive kao da Boga nema. Čovjek ne smije biti arogantan i podcjenjivati druge, ističe Lütz te dodaje kako će ova knjiga, koja sadrži s jedne strane proživljeno iskustvo, a s druge mnogo informacija, otkloniti mnoga kriva shvaćanja čime će omogućiti čovjeku da ostane otvoren za pitanja o Bogu. Stoga je ova knjiga obvezno štivo za ateiste, agnostike i vjernike.

Zahvaljujući jednostavnom jeziku i slikovitu govoru njemački psihoterapeut, javni govornik i autor više bestselera Manfred Lütz po prvi se put predstavio domaćoj publici u Splitu na tribini koja je otvorila neka pitanja o ateizmu i vjeri, ali i ponudila zanimljiva razmišljanja o tome da se svijet s Bogom odvija na drukčiji način nego svijet bez njega. (ika/bitno.net)Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare