Katolički kalendar za 2013. godinu – Križ krbavskih biskupa simbol iseljene Hrvatske

Naslovnica kalendara pokazuje smjerove raseljavanja Hrvatske u posljednjih 130 godina u potrazi za boljim životom.

KalendarFoto: IKA
Pod naslovom “Duhovno zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske” Gospićko-senjska biskupija i ove je godine uoči Dana hrvatskih mučenika objavila prigodni kalendar koji je u znaku iseljene Hrvatske, budući da ove godine misno slavlje na proslavi Dana hrvatskih mučenika predvodi gradišćanski Hrvat, biskup Željezanske biskupije dr. Egidije Živković.

Naslovnica kalendara pokazuje smjerove raseljavanja Hrvatske u posljednjih 130 godina u potrazi za boljim životom. Prije toga najveći iseljenički val bio je u doba ugroze od Turaka i svoje vrhunce imao je od Krbavske tragedije 1493. do pobjede pod Siskom 100 godina poslije (1593.). U to doba selio se i Križ krbavskih biskupa, pa ga možemo uzeti kao simbol naše raseljenosti. Želimo da on, uz Crkvu hrvatskih mučenika, postane također simbol duhovne i nacionalne povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske. Ideja je niknula među Gradišćanskim Hrvatima koji čine najjaču skupinu Hrvata izvan domovine, a sačuvala se iz tih vremena sve do sada. Danas gotovo da nema zemlje u kojoj nema Hrvata iz vremena ekonomske emigracije posljednjih 130 godina. Starije raseljavanje prikazano je u kalendaru na prvih šest mjeseci, a novije u drugih šest mjeseci. Današnji demografski pokazatelji govore da je brojčano blizu domovinska i iseljena Hrvatska. Nakon II. svjetskog rata uz ekonomsku emigraciju raste i politička koja će nestati uspostavom samostalne države Hrvatske. Ipak, najvažnija je činjenica, gdje god su se Hrvati kao zajednica očuvali, to je bilo zahvaljujući djelovanju katoličkih svećenika. I pod tim vidom možemo reći da je križ (vjera) bio i ostao ona glavna snaga koja povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku, istaknuo je u kalendaru gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

U prvih šest mjeseci predstavljeni su Hrvati u Italiji i Vatikanu – crkva i Zavod sv. Jeronima, u Austriji – katedrala i biskupski dvor Željezanske biskupije, Sloveniji – kapucinska crkva i samostan na Tromostovju gdje se okupljaju Hrvati iz Ljubljane i okolice, Mađarska – Petrovo selo, hrvatska crkva sv. Stjepana, kralja, Srbija (Vojvodina) – katedrala u Subotici, duhovno središte bunjevačkih Hrvata, Crna Gora – Perast, Gospa od Škrpjela. U drugih šest mjeseci predstavljene su zemlje i kontinenti s novijom emigracijom, a započinje sa Sjedinjenim Američkim Državama i zgradom franjevačke tiskare i Hrvatskog etničkog instituta u Chicagu, a u Južnoj Americi predstavljen je Hrvatski centar u Buenos Airesu, u Africi crkva sv. Jeronima i Hrvatski pastoralni centar u Johannesburgu, u Kanadi Crkva hrvatskih mučenika u Mississaugi, u Njemačkoj hrvatska crkva u Essenu i freska I. Dulčića “Kraljica Hrvata” – jedina izgrađena crkva za Hrvate u Njemačkoj, te u Australiji crkva cv. Nikole Tavelića u Sydneyu. (ika/bitno.net)Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare