U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je “Stella Matutina”, Zvijezda jutarnja – poslije tamne noći, ona koja najavljuje Sunce.

Koji nam simbol, u ovom svijetu vidljivoga i osjetilnoga, najbolje približava slavu višeg svijeta koji je iznad naših fizičkih zapažanja? Koji su to znaci i obećanja ovdje, iako oskudni, najbliži onoj ljepoti i čudnovatosti kojih se jednoga dana nadamo vidjeti? Štogod to moglo biti, Blažena Djevica Marija to može priznati svojim. I tako i jest; dva joj se takva naziva pripisuju u Litanijama: zvijezda odozgor i cvijeće odozdol. Ona je u isto vrijeme i Ruža otajstvena i Zvijezda jutarnja.

I, od ta dva, oba joj uistinu odgovaraju, Zvijezda jutarnja joj možda pristaje najbolje, i to iz tri razloga.

Prvo, ruža pripada ovoj zemlji, a zvijezda je smještena u visokom nebu. Marija nema udjela u podzemnom svijetu. Nema promjena, nema straha od požara; voda, zemlja ili zrak, utječe na zvijezde gore; i one se pokazuju, svijetle i divne, na svim dijelovima Zemlje, i svim plemenima ljudi.

Drugo, ruža ima kratak život, njezin vijek je dražestan kao i mirisan u svom punom cvatu. Marija, poput zvijezda, ostaje zauvijek, sjajna danas kao što je bila i na dan Uznesenja; čista i savršena, kao i za dan kada njezin Sin dolazi suditi.

Konačno, Marijino je isključivo pravo biti Zvijezda jutarnja, koja najavljuje Sunce. Ona ne svijetli radi sebe, ili od sebe, nego je ona refleksija, odsjaj svoga i našega Otkupitelja, i ona ga proslavlja. Kada se ona pojavi u tami, znamo da je blizu i Njegova ruka. On je Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak. Evo uskoro dolazi, i Njegova nagrada s Njime, da sudi svakome po njegovim djelima. «Sigurno uskoro dolazim. Amen. Dođi, Gospodine Isuse.»

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: s. M. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretanskim litanijama