1433436796_97954627 jonathan jackson general-hospital-zoom

Bio je to njegov peti Emmy, nagrada koju američka televizijska industrija dodjeljuje najistaknutijim glumcima i autorima. Sve ih je dobio za svoju ulogu u sapunici ‘Opća bolnica’, a ovu zadnju prije tri godine. Američki glumac Jonathan Jackson popeo se na pozornicu i rekao:

“Kao prvo, želim dati čast i slavu Ocu, Sinu i Duhu Svetom”, te napravio znak križa i nastavio:

“Na milosrđu i milosti koju mi daju i koje sam tako potreban”.

Nakon toga je nastavio zahvaljivati supruzi, svojoj djeci, prijateljima i suradnicima, a prije nego što je otišao s pozornice rekao je:

“Da, želim se zahvaliti i monasima sa svete gore Atos koji se mole za svijet”.

Popularni glumac Jackson, osim po svojoj ulozi u jednoj od najstarijih sapunica u povijesti američke televizije poznat je i po svojoj glazbenoj karijeri. Svira i pjeva u rock bendu Enation u kojem je i njegov brat Richard.

Poznat je i po svojoj kršćanskoj vjeri. Upravo te godine kada je dobio taj Emmy, kršten je u pravoslavnu Crkvu.

Odgojen je kao adventist, ali njegovi roditelji su nakon preseljenja u Hollywood izgubili kontakt sa svojom zajednicom. Jonathan i njegov brat nisu izgubili vjeru u Isusa, ali su prolazili kroz potragu za duhovnim vodstvom. Kako je rekao u nekoliko razgovora, imali su svoju fazu i u raznim protestanstkim denominacijama karizmatskog usmjerenja, ali to ih nije ispunilo do kraja.

Prijelomno je bilo putovanje u Europu, točnije u Rumunjsku, gdje je snimao film. Iz Bukurešta je otišao u Rim i tamo je, kako kaže, očekivao naći ‘represivno religijsko mjesto”, što je bila slika o Katoličkoj Crkvi koju je dobio iz svoga iskustva u protestantskim zajednicama.

“Ali, bilo je upravo suprotno. Došao sam tamo na Cvjetnicu, palmine grane bile su po ulicama i papa Benedikt XVI. je držao govor. Bilo je u svemu tome nečega profinjenog što nisam razumio do kraja. Došli smo u Koloseum i biti na mjestu gdje su ubijani kršćanski mučenici, bilo je nevjerojatno”, pričao je Jackson u jednom razgovoru.

Taj put u Rim natjerao ga je shvatiti, kaže, da njegova vjera ima povijest koja seže duboko u prošlost, postao je svjestan postojanja Crkve. Počeo je proučavati teološke knjige, čitao je knjige Benedikta XVI., sv. Ivana Pavla II., G. K. Chestertona, Henryja Nouwena i ostale autore. Shvatio je kako više ne može ostati u protestantskoj zajednici, čije ustrojstvo i djelovanje ‘nije mogao razumjeti’.

Njegov duhovni put naposlijetku ga je ipak odveo u pravoslavnu vjeru, ali kaže kako i danas ima veliki respekt prema Katoličkoj Crkvi i kako ima puno prijatelja katolika.

Upitan kako pomiruje kršćansku krepost poniznosti sa slavom i taštinom profesije kojom se bavi, odgovorio je:

“Mislim da je to borba koja traje cijeli život. C. S. Lewis je napisao da što si ponizniji, svjesniji si svoje oholosti. Nemam odgovor na to pitanje. Znam samo da je molitva sastavni dio moga života. Također, ako misliš da si jako duhovan dovoljno je pogledati na živote svetaca. Tada ti postane jasno kako potraga za vjerom traje cijeli život. Slava, to je nešto smiješno. Nešto potpuno suprotno od Kraljevstva Nebeskog. Onaj tko je bio zadnji, bit će prvi, a prvi će postati zadnji. A u kraljevstvo treba ući poput djeteta.”

Pogledajte video s dodjele Emmyja.

G. An. | Bitno.net