Sveti Pavao kaže da ga je njegov Gospodin tješio u svim njegovim nevoljama, te da i on može tješiti ojađene utjehom koju je primio od Boga. Ovo je tajna prave utjehe; moći tješiti druge koji su na vlastitom putu prošli mnoga iskušenja i imaju potrebu za utjehom – te su je primili. Tako je i sâm naš Gospodin rekao: „On koji je i sâm mnogo trpio i bio kušan, može nam pomoći u kušnjama“.

To je i razlog zašto je Blažena Djevica tješiteljica žalosnih. Svi znamo kako je posebna majčina utjeha. A nama je dozvoljeno zvati Mariju svojom Majkom od trenutka kada je naš Gospodin na križu ustanovio odnos majke i sina između nje i sv. Ivana. Ona nas posebno može tješiti jer je trpjela više nego majke općenito. Žene, barem one osjetljive, obično su zaštićene od grubih iskustava na putovima svijeta; ali ona je, nakon Gospodinova uzašašća, bila poslana u strane zemlje gotovo kada i apostoli, kao ovca među vukove. Unatoč svoj brizi sv. Ivana za nju, koja je bila slična brizi sv. Josipa u njenim mlađim godinama, bila je više od svih svetaca Božjih stranac i putnik na zemlji – u odnosu na njenu veliku ljubav prema Njemu koji je bio na zemlji te ju je napustio. Kao što je, kada je naš Gospodin bio dijete, morala bježati preko pustinje u poganski Egipat, tako se, kada je on uzašao na Nebo, i ona morala ukrcati na brod za poganski Efez, gdje je živjela i umrla.

O, vi koji ste okruženi grubim susjedima, podrugljivom okolinom, zlim poznanicima ili zlobnim neprijeteljima te ste bespomoćni, zazovite Marijinu pomoć sjećanjem na njene vlastite patnje među poganskim Grcima i poganskim Egipćanima.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama