Toranj je u svojem najjednostavnijem objašnjenju utvrda za obranu protiv neprijatelja. David, Izraelski kralj, sagradio je u tu svrhu uočljiv toranj, pa kako je on lik i oblik našega Gospodina, tako je i njegov toranj lik Blažene Djevice Marije.

Ona je nazvana Tornjem Davidovim jer je znakovito ispunila dužnost u obrani svoga Božanskoga Sina od napada njegovih neprijatelja. Uobičajeno je od onih koji nisu katolici, da nam prigovaraju da počasti koje dajemo njoj oduzimamo od njezina Sina, da ga ona osjenjuje. No, to je vrlo daleko od istine.

Jer ako je Marijina slava tako velika, kako neće biti Njegova koji je Gospodin i Bog Marijin? On je beskrajno iznad svoje Majke, i sva ta slava koja nju ispunja zapravo je prelijevanje i preobilje Njegove neusporedive Svetosti. A povijest nas uči tu lekciju. Pogledajte protestantske zemlje koje su prije tri stoljeća odbacile pobožnosti prema Mariji, pod izlikom da bi naše misli i molitve njoj upućene uvrijedile njena Sina. Je li ta posljedica uistinu pratila njihova profana ponašanja prema njoj? Upravo suprotno – zemlje kao što je Njemačka, Švicarska, Engleska, koje su se tako postavile, u velikoj su mjeri prestale vjerovati u Njegovo Božanstvo, dok Katolička Crkva, gdje god se može naći, obožava Krista kao pravog Boga i pravog čovjeka, čvrsto kao i do sada; i čudno bi doista bilo, da se dogodilo drugačije. Tako je Marija Toranj Davidov.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: s. M. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretanskim litanijama