U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je „Turris eburnea“, Toranj bjelokosni.

Toranj je građevina koja se uzdiže više i tajanstvenije od ostalih građevina u svom okruženju. Tako kad kažemo da je neki čovjek „toranj“ među svojim drugovima, želimo reći da oni izgledaju malima u usporedbi s njim.

Blažena Djevica je primjer ovakve veličine. Iako je trpjela dublju i intimniju tjeskobu u Gospodinovoj muci i raspeću nego bilo koji drugi apostol – jednostavno stoga što je bila Njegova majka, ipak razmislimo koliko li je – usred svoje duboke nevolje – ona bila plemenitija od njih. Kada je Gospodin trpio svoju agoniju oni su zaspali od žalosti. Nisu se mogli boriti sa svojim dubokim razočaranjem i utučenošću; nisu je mogli nadvladati; ona ih je zbunila, omamila i prevladala njihovim osjetilima. I ubrzo nakon toga, kada su promatrači pitali sv. Petra je li on jedan od Gospodinovih učenika, zanijekao je.

On nije bio sam u svom kukavičluku. Svi su apostoli zanijekali Gospodina i pobjegli, iako se sv. Ivan vratio. Nadalje, čak su izgubili vjeru u Njega te su mislili da su velika očekivanja koja je On pobudio u njima završila u neuspjehu. Koliko li je ovo drugačije od hrabrog držanja sv. Marije Magdalene! I još više onog Djevice Majke! O njoj je izričito zabilježeno da je stajala pod križem. Nije se prostrla u prašinu, već je stajala uspravno  da primi udarce i rane koje je osjećala svakog trenutka tijekom duge muke svog sina.

U ovoj velikodušnosti i plemenitosti u patnji ona je, u usporedbi s apostolima, prikladno uspoređena s tornjem. Ali, netko će reći, tornjevi su ogromne, grube, teške, nametljive strukture bez ljupkosti, stvorene za rat, ne za mir; u sebi nemaju ništa od krasote, profinjenosti i sklada, karakterističnih za Mariju. To je istina: stoga je nazivamo tornjem bjelokosnim, da bismo si sjajem, čistoćom i finoćom materijala predočili koliko je transcendentna ljupkost i blagost Majke Božje.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama