Popularni francuski komičar i glumac Gad Elmaleh, svojevremeno proglašen najsmješnijom osobom u Francuskoj, obratio se na katoličanstvo.

Elmaleh, dijete marokanskih Židova, svoju je namjeru tijekom proteklih dana otkrio u razgovorima za nekoliko francuskih medija, najavljujući novi film Reste un peu (hrv. Stani malo) u kojem obrađuje temu svog obraćenja.

“Djevica Marija je moja najveća ljubav”, poručio je tako za Le Figaro, jedan od najvećih dnevnih listova u zemlji vina i sira, prisjetivši se djetinjstva kada je protivno željama roditelja ušao u katoličku crkvu u Casablanci i ugledao prikaz Djevice Marije.

“Otvorio sam vrata i našao se licem u lice s ogromnim skulpturom Blažene Djevice koja me gledala ravno u oči. Nisam imao viziju, radilo se o običnom kipu, ali uplašio sam se. Počeo sam plakati te sam se sakrio u strahu da će me obitelj otkriti, u strahu od prokletstava i praznovjerja. Taj sam događaj čuvao kao tajnu tijekom cijelog djetinjstva.”

“Primio sam medaljicu Djevice Marije koja me dugo vremena čuvala”, dodao je komičar, istaknuvši pritom kako je iznenađen činjenicom da u Francuskoj “velika većina katolika ne živi otvoreno svoju vjeru”.

“Postoji oblik skromnosti i suzdržanosti koji židovi i muslimani nemaju. Radi se o poštovanju drugih”, prenio je njegove riječi španjolski El Mundo.

U drugom intervjuu, Gad Elmaleh je istaknuo kako njegovi roditelji, koji se također pojavljuju u novom filmu, nisu bili “presretni” kad im je otkrio da će postati katolikom, ali da su mu odlučili pružiti potporu.

“Premda, ako bi se njih pitalo, vjerojatno bi rekli da trenutno prolazim kroz neku fazu, da nisam 100% u tome.”

No “Djevica Marija uzela me pod svoje. Njoj sam se postupno otvarao, počeo je moliti za pomoć, osobito prije nastupa”, istaknula je francuska zvijezda za koju je Jewish Telegraphic Agency napisao da je bila “izvor ponosa i utjehe židovima u svojoj zemlji”, obilježenoj “visokom razinom antisemitizma”.

Mnogi stoga nisu najbolje prihvatili Elmalehovom obraćanje, među njima i njegova vlastita majka.

“Rekla mi je: ‘Promijenio si Boga, možeš slobodno promijeniti i svoje roditelje'”, otkrio je u intervjuu, poručivši kako su ga te riječi “snažno pogodile”.

“No ovo je stvar, a to sam i njoj objasnio: ‘Ne mijenjam bogove, još uvijek vjerujem u istog Boga.'”

Njegova odluka izazvala je polemiku i na društvenim mrežama. Tako su na Twitteru neki izrazili podršku Elmalehu dok su drugi bili skeptičniji, tvrdeći kako se radi o nekoj od njegovih šala.