„Hvala ti što si došao u moj život i promijenio ga. Kada sam te kao bebu pronašla u šumi, osnažila sam svoju vjeru. Bog nas je tamo poslao s razlogom“, izjavila je Azita Milanian kada je susrela muškarca kojega je prije dvadeset godina spasila od smrti, piše Aleteia.

Te večeri u svibnju 1998. Azita je odbila prijatelja koji ju je pozvao na trening salse. Niti danas ne zna zbog čega, ali ona je toga baš htjela trčati u šumi sa svojim labradorima. Da priča bude još zanimljivija, Azita je toga dana nosila majicu na kojoj je bila otisnuta poruka o spašavanju djece. Azita danas tvrdi kako slučajnosti ne postoje.

Ova žena svjedoči kako je prije toga godinama Boga molila da joj pokaže način na koji može pomagati napuštenoj djeci,  koja su joj oduvijek bila na srcu. Do tada je vrlo često sudjelovala u raznim karitativnim aktivnostima, primjerice skupljala novac za sirotišta, ali je uvijek osjećala kako može dati puno više.

Njezini psi su se te večeri zaustavili pokraj grmlja. Kada se približila grmlju, Azita je ugledala malene noge kako proviruju iz zemlje i začula tihi plač. U zemlji Se nalazio tek rođen dječak. Bio je zamotan u plavi ručnik. Netko ga je položio u rupu i pokrio prašinom. Azita je odmah očistila bebina usta i pokušala kontaktirati hitnu pomoć.

Međutim, budući da nije uspjela uspostaviti telefonski poziv, otrčala je do najbliže ceste, zaustavila jedan automobil te zamolila vozača da kontaktira hitnu pomoć. Dok je čekala pomoć, Azita je pokušala smiriti bebu. Zagrlila je malenog dječaka i govorila mu: „Nemoj umrijeti, molim te, nemoj umrijeti. Ja te nikada neću ostaviti. A te volim“.

Nekoliko dana kasnije, u razgovoru za LA Times, izjavila je: „Beba je uhvatila moje zapešće i prestala je plakati. To je bio tako lijep trenutak. Nije mi bilo jasno tko ga je mogao ostaviti… Još uvijek je imao pupčanu vrpcu na trbuhu“.

Beba je prevezena u najbližu bolnicu i uspješno se opravila. Bolničko osoblje je dječaka nazvalo „beba Kristijan“, a zbog brojnih medijskih natpisa građani su skupili donacije u igračkama, odjeći i novcu.

Gospođa Milanin je silno htjela skrbiti o ovom dječaku, ali je, isto tako, znala kako to nije pametno. Prvenstveno zbog toga što su biološki roditelji, koji su ostavili bebu u šumi, zbog medija vrlo lako mogli pronaći i ugroziti život: kako njezin, tako i malenog dječaka.

Beba je usvojena za samo nekoliko mjeseci. Azita kaže kako se u početku silno trudila saznati nešto o njemu, ali je svaki put bila odbijena, pa je naposljetku odustala. Međutim, duboko u srcu je znala da će ga jednom pronaći. Ovaj događaj ju je potaknuo da pokrene organizaciju za pomoć napuštenoj djeci diljem svijeta, koju je nazvala „Djeca planeta“.

Matthew Christian Whitaker je tek 2017. godine doznao što mu se dogodilo nakon rođenja. „Baka me je pitala je li mi itko ispričao kako sam pronađen. Odgovorio sam da nije i kako je to uvijek bila tajna. U tom trenutku sam doznao istinu“, kaže.

Mladić je godinu dana kasnije susreo ženu koja mu je nakon rođenja spasila život. Oboje su sudjelovali u emisiji „On Air with Ryan Seacrest“. Azita je tom prilikom izjavila: „Danas su se ispunili svi moji snovi. Na ovo sam čekala 20 godina. Ti si upravo onakav kakvim sam te zamišljala. Hvala ti što si ušao u moj život i što si ga promijenio“.

U nastavku se nalazi snimka njihovog dirljivog susreta. Snimka je na engleskom jeziku.