Papa Franjo je američkog svećenika Stanleya Rothera 1. prosinca 2016. godine priznao mučenikom za vjeru, a blaženim ga je proglasio 23. rujna 2017. godine. Na obredu beatifikacije u Cox Convention Centru, koji je predvodio kardinal Angelo Amato, okupilo se više od 20 tisuća ljudi.

Rome Report javlja kako se na budućem svetištu, koje će biti posvećeno blaženom Stanley Rotheru, ovih dana postavlja masivna kupola. „Projekt izgradnje svetišta osmislili smo prije nego što je blaženi Stanley formalno proglašen blaženim, jer smo prepoznali potrebu ovog dijela grada gdje žive brojni vjernici koji govore španjolskim jezikom, za izgradnju velike crkve, pa nam je Crkva nakon toga darovala njegovu beatifikaciju“, objašnjava nadbiskup Oklahoma Citya Paul Caokley.

Blaženi Stanley Francis Rother rođen je 27. ožujka 1935. u američkom gradiću Okarcheu kao najstarije od četvero djece Franza i Gertrude Rother. Pohađao je katoličku školu Svetog Trojstva u rodnom gradu, a u djetinjstvu je ministrirao. U srednjoj školi osjetio je želju za svećeničkim pozivom. Najprije se školovao u sjemeništu u San Antoniju u Texasu, a nakon toga na katoličkom sveučilištu Mount Saint Mary’s u Marylandu. Za svećenika ga je 25. svibnja 1963. zaredio biskup Oklahoma Cityja Victor Reed. Na početku svoje svećeničke službe djelovao je na župama u Durantu, Tulsi i Oklahoma Cityju.

Godine 1968. kao misionar je krenuo u Santiago Atitlán u Gvatemali, gdje je trinaest godina služio kao misionar u mayanskom domorodačkom plemenu Tz’utujil. Osim španjolskog govorio je i njihovim plemenskim jezikom, na kojem je nakon nekog vremena služio i mise te je na taj jezik preveo i Novi zavjet. Živio je u velikom siromaštvu i u nastambi koja je imala samo jednu sobu. Često je posjećivao župljane u njihovim kućama, s njima je jeo, pomagao bolesnima, poučavao ih poljodjelstvu i gradio im sustav za navodnjavanje. Svaki dan je na misijskoj radijskoj postaji držao predavanja, a podučavao je svoje vjernike i matematici.

Krajem šezdesetih godina osnovao je u obližnjem selu Panabaju malu bolnicu. U vrijeme njegovog djelovanja u Gvatemali bjesnio je građanski rat između vladinih snaga i gerile, u kojem je ubijeno na tisuće ljudi. Nasilje se proširilo i na područje misije Santiago Atitlán i ljudi su počeli nestajati. Kad su pronađena njihova tijela, na njima su se vidjeli tragovi mučenja. Uništena je misijska radijska postaja, a njezin ravnatelj je umoren. Neki su spavali u crkvi kako bi spasili život, a počeli su kružiti i popisi na smrt osuđenih osoba.

Na tom popisu desničarskih odreda smrti našlo se početkom 1981. i ime oca Stanleyja Rothera pa se zbog sigurnosnih razloga vratio u Oklahomu. Nije tamo ostao dugo jer je odlučio život potpuno posvetiti svojem narodu tvrdeći da „pastir ne može pobjeći kad mu je stado u opasnosti“. Želio je sa svojim stadom proslaviti Uskrs pa se u travnju vratio u Santiago Atitlán i nastavio radom u svojoj misiji.

Trojica muškaraca upala su negdje iza ponoći 28. srpnja 1981. u njegov župni stan i ubili ga s dva hica u glavu. Mučenikovo tijelo otpremljeno je u Oklahomu i 3. kolovoza 1981. pokopano na groblju Resurrection Memorial Cemetery u Oklahoma Cityju. Smrt oca Stanleyja Rothera šokirala je svijet. Nakon nekoliko tjedana lažno su optužena tri tobožnja provalnika, ali je ta optužba kasnije odbačena. Te godine u Gvatemali je umoreno deset svećenika. Mučenikovo srce nalazi se pod oltarom crkve u njegovom voljenom Santiago Atitlánu gdje mještani s ponosom čuvaju sjećanje na svojeg pastira i prijatelja.  Njegov spomendan slavi se 28. srpnja.

Inače, svetište, na kojemu je ovih dana postavljena kupola, trebalo bi biti dovršeno u ljeto 2022. U njemu će biti sjedećih mjesta za čak dvije tisuće vjernika. „Ovo je doista mjesto za sve ljude. Svetište neće biti samo za lokalne katolike, nego ta sve koji su privučeni životom i svjedočanstvom blaženog Stanleya“, zaključuje nadbiskup Paul Caokley.

*  U pisanju teksta korišten je blaženikov životopis koji je originalno objavljen na stranicama Župe Jastrebarsko .