Godinama prije nego što je postala redovnica Mary Gianna Thornby bila je obična učenica srednje škole Columbine koja se nalazi u predgrađu Denvera. I ona je tada, poput većina srednjoškolaca, prolazila kroz uobičajene pubertetske krize, a čak je bila i žrtva vršnjačkog nasilja. Odrasla je u ateističkoj obitelji, pa Bog, vjera i Katolička Crkva, kako kaže, „nisu bili u njezinom radaru“. Kao srednjoškolka se zvala Jenica, a tek je kasnije uzela redovničko ime – sestra Mary Gianna.

„Dok sam odrastala nisam znala postoji li uopće Bog, a kamoli da ima nekakav plan za moj život“, ispričala je sestra Mary Gianna za CNA. Sve se promijenilo prije 20 godina, odnosno 20. travnja 1999. godine, na dan kada se zbio stravičan masakr u Columbineu. Djevojka je imala naviku svakog dana pauzu za ručak provoditi u školskoj knjižnici. Jenica je čak promijenila raspored predavanja kako bi slobodno vrijeme mogla provoditi u učenju s najboljom prijateljicom.

Toga travanjskog dana, neposredno prije pauze za ručak, u sebi je osjetila nekakvu neobjašnjivu potrebu da napusti školu. Najboljoj prijateljici je predložila da ovoga puta zajedno uče u obližnjem restoranu. Djevojke su napustile školsku zgradu i ušle u automobil koji je Mary Gianna od oca dobila samo tjedan dana prije pucnjave. Dok su se polako udaljavale od škole, Mary Gianna je u retrovizoru ugledala stotine školskih kolega kako trče iz zgrade. Nije znala što se događa, pa je nastavila voziti prema restoranu, gdje je malo kasnije saznala za tragediju koja se dogodila u školi.

Toga dana se, naime, zbio masakr u Columbineu kada su dvojica naoružanih učenika napala ostale učenike i osoblje škole. Tijekom svojega krvavog pohoda ubili su 12 učenika i jednog nastavnika te ozlijedili 23 učenika. Napadači su nakon toga počinili samoubojstvo. Masakr u Columbineu je tada predastavljao najveću tragediju u povijesti američkih srednjih škola. Međutim, u veljači 2018. godine dogodila se još gora tragedija u jednoj srednjoj školi kada je u Floridi ubijeno 17 učenika. Tragičan događaj u Columbineu je postao predmetom brojnih debata o zakonu koji dozvoljava posjedovanje oružja.

Jenica Thornby je uskoro doznala kako je većina djece ubijena upravo u knjižnici. „Kasnije sam se često pitala zašto toga dana nisam bila u knjižnici? Svaki dan sam bila tamo, ali baš tada nisam… Što me natjeralo da krenem prema restoranu?“ Priznaje kako joj je već tada netko, ne sjeća se tko, rekao da je Bog očito imao drukčiji plan za njezin život.

Djevojka je kasnije često prolazila pokraj prostorije gdje je do masakra bila školska knjižnica. Prostorija je zbog tragičnog događaja kasnije prenamijenjena u druge svrhe. Jenica se tada pitala zbog čega joj je život bio pošteđen. Uskoro je počela odlaziti na tulume i opijati se. Pokušala je, kaže, ispuniti svoju praznu dušu, ali u srcu je osjećala kako tamo ne bi trebala biti. U četvrtom razredu srednje škole je dotakla dno i izgubila nadu.

Međutim, onda ju je jedna prijateljica pozvala u katoličku crkvu i upoznala s predstavnicima Franjevačkog sveučilišta u Steubenvilleu, u američkoj državi Ohio. „Tamo su mi ljudi pričali o Bogu koji me beskonačno ljubi. Govorili su mi o Božjoj ljubavi i Njegovom planu za moj život… kako sam stvorena na Njegovu sliku… Polako sam počela shvaćati kako mojem životu nedostaje upravo Božja ljubav“, prisjeća se.

Djevojka se uskoro upisala na Franjevačko sveučilište i svojim roditeljima je priznala kako se njezino srce počelo mijenjati te da je postala vjernica. Sakramente je primila za vrijeme uskrsnog bdjenja, 30. travnja 2002. godine, kada je ušla u Katoličku Crkvu. Tada je imala 19 godina.

Šest godina poslije osjetila je i redovnički poziv. Prisjeća se kako je toga dana bila u katedrali svetog Pavla u gradu St. Paul i molila Gospodina da joj pomogne sudjelovati u svetoj misi na poseban način. „U tom trenutku sam kao nikada prije osjetila Božju prisutnost. Iz crkve sam izašla promijenjena. Znala sam da želim biti redovnica“, kaže.

Dvadeset godina nakon tragedije u Columbineu Jenica se zove sestra Mary Gianna. Kaže kako se često prisjeti svojih kolega iz srednje škole. Ostala je u kontaktu s prijateljicom s kojom je redovito učila u knjižnici. „Najčešće ipak razmišljam o najvećoj tragediji – Isusu kojega nevinog razapinju na križ – koja je nam je svima donijela spasenje. Bog je čak i usred tragedije u Columbineu donio nešto dobro. On može oživjeti mrtve, a to je nešto čemu smo svjedočili na bezbroj načina“, objašnjava.

Časna sestra navodi primjer djevojke koja je smrtno stradala u Columbineu. Napadač ju je upitao vjeruje li u Boga. Djevojka je odgovorila kako vjeruje, a nakon toga je ubijena. „Često sam razmišljala što bih ja odgovorila. Mogla sam biti na njezinom mjestu. Ja tada nisam vjerovala. Sada mi je jasno kako je Bog znao gdje sam u tom trenutku morala biti. Ona je trebala reći ‘da’ i umrijeti za Njega, a ja sam kasnije trebala reći svoje ‘da’ i živjeti za Njega”, završava sestra Mary Gianna, koja je svoje vječne zavjete dala 2018. godine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net