Na sve svoje strahove, sumnje i bojazni, koje su prethodile prelasku na katoličku vjeru, djevojka danas gleda kao na plovidbu. “To je bilo zanimljivo putovanje. Ja se i dalje, svakoga dana, trudim ploviti prema svetosti i produbljivati svoj odnos s Gospodinom”

Foto: Flickr.com/Office of Youth Ministry

Ashley Stricklin kaže kako je imala tipično djetinjstvo u Teksasu. Odrasla je u obitelji Južnih baptista, u gradiću pokraj Dallasa. Njezin otac je bio baptistički đakon. Premda je živjela blizu katoličke crkve, Ashley u nju nikada nije zakoračila. Do upisa na Sveučilište Baylor, koje predstavlja jedno od najvećih sveučilišta na svijetu koje je povezano s baptistima, djevojka nije upoznala niti jednog katolika. Tek je na studiju susrela praktične katolike, koji su je toliko oduševili, da je s njima krenula na dugo, a u pojedinim razdobljima i tajno putovanje u Katoličku Crkvu.

Njezini novi prijatelji katolici su uvijek bili radosni, što je u djevojci probudilo interes za proučavanje razlika između njezine i katoličke vjere. Danas svjedoči kako je cijeloga života znala da joj nešto nedostaje, ali nije znala o čemu se radi. Novi prijatelji su je pozvali na euharistijsko klanjanje, kada se Ashley prvi put susrela s Presvetim oltarskim sakramentom, te polako počela prepoznavati što joj je cijeloga života nedostajalo. Nakon toga se sve promijenilo. Djevojka je započela svoje putovanje prema katoličkoj vjeri.

Tri godine kasnije, na nedjelju Božjeg milosrđa, odnosno 28. travnja 2019. godine, Ashley je primljena u Crkvu.  Djevojka tvrdi kako joj nije bilo teško prihvatiti vjerska učenja, koja je nekada odbacivala, kao što su Bezgrešno začeće Marijino te Marijina posrednička uloga u našem spasenju. “Ja sam se prije ulaska u Crkvu čak posvetila Mariji”, dodaje.

Priznaje da se najviše bojala kako će roditelji reagirati na njezin prelazak na katoličanstvo. “Bila sam uvjerena kako će me se roditelji odreći. Zbog toga sam čekala s priznanjem sve dok nisam postala apsolventica jer sam mislila da će prestati plaćati moje školovanje”, priznaje. Pune tri godine je od roditelja tajila svoje planove i sakrivala sve katoličke knjige. Naposljetku im je planove otkrila samo dva mjeseca prije nego što je primila sakramente prve pričesti i svete potvrde. Roditelji su bili zapanjeni, ali je nisu napustili i prekinuli plaćanje studija.

“Mama je mislila da se šalim i smijala se. Morala sam joj objašnjavati kako se ne šalim”, kaže. Majka je došla na njezinu Prvu pričest, tata je u međuvremenu također prihvatio njezino obraćenja, dok baka i djed još uvijek ne znaju za ovu veliku promjenu.

Ashley tvrdi kako joj euharistija donosi veliku radost. Na sve svoje strahove, sumnje i bojazni, koje su prethodile prelasku na katoličku vjeru, djevojka danas gleda kao na plovidbu. “To je bilo zanimljivo putovanje. Ja se i dalje, svakoga dana, trudim ploviti prema svetosti i produbljivati svoj odnos s Gospodinom”, završava Ashley.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net