Kakav je i koliki utjecaj imala Majka Terezija na mnoge ljude s kojima se susretala postalo mi je jasno na primjeru i u liku indijskoga policijskog časnika koji nas je pratio tijekom jednog dužeg putovanja. Na početku mi je dotični gospodin bio posve nesimpatičan jer je nastupao kruto i nepopustljivo. Osim toga, svoje je naloge i naputke izdavao prilično strogim i osornim tonom, jednim je takvim nastupom dao naslutiti kako on osobno nema niti želi imati bilo kakve veze s religioznim stvarima. On je tu samo kako bi vršio svoju policijsku dužnost. No već je drugoga dana njegov nastup bio puno mekši. Nakon kratka govora Majke Terezije na jednomu od naših odredišta htjeli smo se malo odmoriti prije nego što automobilom odjurimo u zračnu luku. Na kraju kratka predaha od naporne vožnje policajci su pitali mogu li se tu pozdraviti s Majkom Terezijom. Onaj, na početku nesimpatični, policijski časnik više nije bio toliko arogantan ni distanciran. Niz lice su mu počele kliziti krupne suze kada je u tradicionalnu indijskomu pozdravu dotaknuo stopala Majke Terezije te je zamolio za blagoslov. Majka Terezija im je uputila samo jednu rečenicu iz Biblije: “Kada vide vaša dobra djela, neka slave Boga koji je na nebesima” (usp. Mt 5,16).

U automobilu na putu u zračnu luku Majka Terezija mi dade sljedeću lekciju: “Oče, naše svjedočenje za Krista mora uvijek biti takvo da se ljudi ne mogu greškom odlučiti protiv njega!” Da, upravo je takvo svjedočenje Majka Terezija dala nebrojenim ljudima koje je susrela. Spomenuti je policijski časnik za nas obavio sve potrebne putne formalnosti pa nas potom čak otpratio do ulaza u zrakoplov. No sve što je sada činio dolazilo je iz njegova srca, možda nespretno i s preobiljem osjećaja, ali zasigurno s velikom radošću i dubokom zahvalnošću.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lea Maasburga “Majka Terezija – osobni portret”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net