Par koji je Bogu dopustio da slomi njihovu romansu

Pjevačica duhovne glazbe Amanda Vernon i svećenik Matthew Fase objavili su knjigu „Kada Bog slomi romansu“, u kojoj donose predivnu priču o njihovoj iskrenoj ljubavi i slobodi darovanoj onima koji se odluče slijediti Božju volju. „Ovo je priča o dvoje djece koja su se zaljubila kao srednjoškolci, ali naposljetku nisu završila zajedno. Premda naša priča nema holivudski kraj, ona svakako završava riječima ‘Živjeli su dugo i sretno“, objašnjavaju autori.

U knjizi je opisano posebno prijateljstvo mlade žene, danas majke četvero djece, s katoličkim svećenikom ocem Matthewom Faseom, inače članom Kongregacije Svetog Križa. Premda su u srednjoj školi bili u romantičnoj vezi, Bog je za njih dvoje ipak imao drukčije planove. Amanda je za Churchpop objasnila kako vjeruje da su nakon prekida ostali prijatelji jer nisu samo slijedili svoje osjećaje, nego Božju volju. „Među nama su postojali romantični osjećaji, ali mi smo istovremeno jedan drugome željeli najbolje. Nakon prekida sam dugo bila sama jer sam stalno mislila na njega“, objašnjava pjevačica.

Dok je Amanda patila, Matthew je u sjemeništu molio za svoju bivšu djevojku: „Bože, blagoslovi i čuvaj Amandu. Ne dopusti da je netko iskoristi ili povrijedi. Dovedi u njezin život pravog muškarca koji će je voljeli i paziti, muškarca koji će je dovesti Tebi, muškarca koji je bolji od mene.“ Amanda tvrdi kako se u njihovoj vezi dogodio jedan konačan trenutak u kojem su se razdvojili i krenuli zasebnim putevima, onaj kada je Matthew ušao u formaciju za svećenika.

„Naša srca su bila spremna za taj trenutak jer smo o njemu često razmišljali i molili se na tu nakanu“, objašnjava Amanda. Prekid se kasnije pretvorio u poseban dar zahvaljujući kojemu su oboje osjetili slobodu. Unatoč snažnim emocijama, oboje su u svojem srcu prepoznali kako je jedino taj put ispravan. Prekid je predstavljao odgovor na Božji poziv. Na pitanje o tome kako su nakon svega što su doživjeli uspjeli ostati prijatelji, Amanda odgovara kako su „prije prekida mnogo puta prošli kroz križ“. Taj križ se u međuvremenu pretvorio u sidro stabilnosti njihova odnosa. Njihovo prijateljstvo je ostalo duboko jer se nije temeljilo na osjećajima, nego na istini.

Knjigu su započeli pisati na zahtjev jedne poznate katoličke izdavačke kuće, koja se kasnije povukla jer nije vjerovala u njihovu priču. Međutim, knjigu je podržala Matthewova Kongregacija Svetog Križa, ali i Amandin suprug, s kojim je mladi svećenik također razvio prijateljski odnos, pa je ona naposljetku objavljena pod drugom etiketom.

„Svoju priču ne bih mogla na miru napisati i podijeliti je s drugima da nisam dobila potpuni blagoslov od supruga“, kaže Amanda. Glazbenica tvrdi kako je upoznala još mnogo vjernika sa sličnim iskustvom. „Bog ne nadahnjuje nedostižne želje. Bog s razlogom dopušta određenu želju, pa čak i kada je to želja da budete s jednom određenom osobom“, kaže. Amanda čvrsto vjeruje kako najdublje želje u čovjekovu srcu može ispuniti samo Gospodin. U njezinom slučaju to je učinio na način na koji nije očekivala. Međutim, danas priznaje kako je Božji način ispao bolji nego što je mogla zamisliti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net