PRIČA IZ ŽIVOTA SVECA

Padre Pio je rekao vjernicama: ‘Što ste k meni došle? Imate ispovjednika u Zagrebu’

“Nekoliko godina poslije rata moj stric svećenik pričao mi je da su kod njega bile dvije profesorice, onda još u službi, a danas pokojne…”

Foto: ilfattonisseno.it

Iako se već neko vijeme može pročitati svjedočanstvo vezano uz Padra Pija u kojem se spominje kako je on hrvatskim hodočasnicima rekao da ne dolaze k njemu jer u Hrvatskoj imaju fra Antu Antića, tek ga sada objavljujemo s obzirom da smo, Bogu hvala, pronašli izvorni tekst koji svjedočanstvu daje vjerodostojnost. Tekst je napisao otac Vinko Pulišić (1920. – 2006.), a objavljen je 1989. u trećem broju Glasila vicepostulature sluge Božjega, “Dobri otac Antić”. Prenosimo ga u cijelosti…

“Nekoliko godina poslije rata moj stric svećenik pričao mi je da su kod njega bile dvije profesorice, onda još u službi, a danas pokojne. One su se inače redovito ispovijedale kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Jednog ljeta bile su na praznicima u Italiji. Kako su čule za glasovitog ispovjednika oca Pija iz Pietrelcine, kapucina, pošle su u San Giovanni Rotondo, blizu Foggie, gdje je boravio o. Pio. Došle su sa željom da se i one pred njim ispovjede. Kako je broj penitenata koji su dolazili o. Piju iz dana u dan bivao sve veći, trebalo je na vrijeme tražiti cedulju na temelju koje se po redu išlo na svetu ispovijed ili duhovni razgovor k spomenutom patru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile su sretne da su na vrijeme dobile potrebne cedulje. Kako su obje znale talijanski, jedna za drugom pošle su k njemu. Nisu mu ni spomenule da su iz Zagreba. Samo su rekle: “Želimo kod vas obaviti svetu ispovijed.” On je i jednoj i drugoj na to odgovorio: “Što ste k meni došle? Pa vi u Zagrebu imate ispovjednika franjevca patera Antonija!” Obje su ostale iznenađene tim riječima, jer nisu ni znale da i u Zagrebu postoji glasoviti ispovjednik – otac Ante Antić.

Nakon povratka u Zagreb, obje su prvom prilikom pošle na ispovijed k ocu Anti Antiću i ostale su izvanredno zadovoljne. Dapače, ostale su frapirane kad im je nešto u pitanju savjesti rekao o. Ante, na što ni jednu ni drugu nikad nije podsjetio njihov redoviti ispovjednik. Sa svoje strane mogu i ovo posvjedočiti: od tolikih koji su dobro poznavali o. Antića čuo sam ovo: “Istina, on nije nadaleko bio poznat kao ispovjednik, kao što su npr. u Italiji bili poznati o. Pio i naš zemljak o. Leopold, ali tko je imao sreću da ga upozna, bio je sretan, jer je od tada bio vođen u duhovnom životu po rukama o. Antića.” Jedna je duša usporedila o. Antića s ljubičicom. lako je taj cvijet za oči gotovo neprimjetijiv, primjetljiv je po mirisu što ga daje. O. Ante je bio neprimjetljiv, nepoznat, ali kad se nađeš u blizini crkve i samostana Gospe Lurdske, osjetiš neki nutarnji miris nepoznatog, a sada dobro poznatog o. Ante Antića.”

o. Vinko Pulišić

Padrepio.hr | Bitno.net

Molitva za proglašenje blaženim o. Ante Antića i za milost po njegovu zagovoru

Bože, Oče naš, izvore svakog dobra!

Sin nas je Tvoj poučio da budemo savršeni i milosrdni

po uzoru na Tvoju dobrotu.

U Duhu Svetom, Ti si slugu svoga oca Antu Antića

uzdigao do savršenog vršenja Tvoje svete volje.

Proslavi, Gospodine, slugu svoga i na ovoj zemlji čašću svetaca,

a meni po njegovu zagovoru udijeli milost

za koju Te sada posebno molim…

(Sada navedi osobnu molbu za koju moliš)

Nadasve mi daruj svoje svjetlo i milost da poput oca Antića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

sve činim i trpim iz ljubavi prema Tebi

koji si sa svojim Sinom i Duhom Svetim

izvor svakoga dobra i smirenja svih srdaca. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu … (tri puta)

* Svi koji su zadobili milosti po zagovoru o. Ante Antića mole se da se jave na kontakt Vicepostulature časnoga sluge Božjega o. fra Ante Antića (informacije na dnu teksta).


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 29. studenoga 2018.

Možda vam se svidi