Iako se već neko vijeme može pročitati svjedočanstvo vezano uz Padra Pija u kojem se spominje kako je on hrvatskim hodočasnicima rekao da ne dolaze k njemu jer u Hrvatskoj imaju fra Antu Antića, tek ga sada objavljujemo s obzirom da smo, Bogu hvala, pronašli izvorni tekst koji svjedočanstvu daje vjerodostojnost. Tekst je napisao otac Vinko Pulišić (1920. – 2006.), a objavljen je 1989. u trećem broju Glasila vicepostulature sluge Božjega, “Dobri otac Antić”. Prenosimo ga u cijelosti…“Nekoliko godina poslije rata moj stric svećenik pričao mi je da su kod njega bile dvije profesorice, onda još u službi, a danas pokojne. One su se inače redovito ispovijedale kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Jednog ljeta bile su na praznicima u Italiji. Kako su čule za glasovitog ispovjednika oca Pija iz Pietrelcine, kapucina, pošle su u San Giovanni Rotondo, blizu Foggie, gdje je boravio o. Pio. Došle su sa željom da se i one pred njim ispovjede. Kako je broj penitenata koji su dolazili o. Piju iz dana u dan bivao sve veći, trebalo je na vrijeme tražiti cedulju na temelju koje se po redu išlo na svetu ispovijed ili duhovni razgovor k spomenutom patru.

Bile su sretne da su na vrijeme dobile potrebne cedulje. Kako su obje znale talijanski, jedna za drugom pošle su k njemu. Nisu mu ni spomenule da su iz Zagreba. Samo su rekle: “Želimo kod vas obaviti svetu ispovijed.” On je i jednoj i drugoj na to odgovorio: “Što ste k meni došle? Pa vi u Zagrebu imate ispovjednika franjevca patera Antonija!” Obje su ostale iznenađene tim riječima, jer nisu ni znale da i u Zagrebu postoji glasoviti ispovjednik – otac Ante Antić.

Nakon povratka u Zagreb, obje su prvom prilikom pošle na ispovijed k ocu Anti Antiću i ostale su izvanredno zadovoljne. Dapače, ostale su frapirane kad im je nešto u pitanju savjesti rekao o. Ante, na što ni jednu ni drugu nikad nije podsjetio njihov redoviti ispovjednik. Sa svoje strane mogu i ovo posvjedočiti: od tolikih koji su dobro poznavali o. Antića čuo sam ovo: “Istina, on nije nadaleko bio poznat kao ispovjednik, kao što su npr. u Italiji bili poznati o. Pio i naš zemljak o. Leopold, ali tko je imao sreću da ga upozna, bio je sretan, jer je od tada bio vođen u duhovnom životu po rukama o. Antića.” Jedna je duša usporedila o. Antića s ljubičicom. lako je taj cvijet za oči gotovo neprimjetijiv, primjetljiv je po mirisu što ga daje. O. Ante je bio neprimjetljiv, nepoznat, ali kad se nađeš u blizini crkve i samostana Gospe Lurdske, osjetiš neki nutarnji miris nepoznatog, a sada dobro poznatog o. Ante Antića.”

o. Vinko Pulišić

Padrepio.hr | Bitno.net

Molitva za proglašenje blaženim o. Ante Antića i za milost po njegovu zagovoru

Bože, Oče naš, izvore svakog dobra!

Sin nas je Tvoj poučio da budemo savršeni i milosrdni

po uzoru na Tvoju dobrotu.

U Duhu Svetom, Ti si slugu svoga oca Antu Antića

uzdigao do savršenog vršenja Tvoje svete volje.

Proslavi, Gospodine, slugu svoga i na ovoj zemlji čašću svetaca,

a meni po njegovu zagovoru udijeli milost

za koju Te sada posebno molim…

(Sada navedi osobnu molbu za koju moliš)

Nadasve mi daruj svoje svjetlo i milost da poput oca Antića

sve činim i trpim iz ljubavi prema Tebi

koji si sa svojim Sinom i Duhom Svetim

izvor svakoga dobra i smirenja svih srdaca. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu … (tri puta)

* Svi koji su zadobili milosti po zagovoru o. Ante Antića mole se da se jave na kontakt Vicepostulature časnoga sluge Božjega o. fra Ante Antića (informacije na dnu teksta).